Tesla povlači 135.000 automobila zbog mogućeg otkazivanja ekrana

Izvor: B92, 03.Feb.2021, 11:58

Tesla povlači 135.000 automobila zbog mogućeg otkazivanja ekrana

Opozivom je obuhvaćen tačno 134.951 primerak Modela S i Modela X.

Reč je o vozilima napravljenim u fabrici u Frimontu u Kaliforniji, a problem je u čipu čiji kvar može dosvesti do potpunog otkazovanja velikog ekrana osetljivog na dodir na centralnoj konzoli vozila, navodi se u uzveštaju američke Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja (NHTSA).

Međutim, problem je mnogo složeniji od pukog prestanka rada ekrana multimedijalnog sistema, jer kvar na Teslinom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << displeju sprečava vozače da koriste kameru ili klima-uređaje, a takođe može ometati napredne funkcije asistencije u vožnji.

Konkretan problem dovodi se u vezu sa fleš memorijskim čipom eMMC NAND od 8 GB koji može da "zakaže kada se dostigne kapacitet skladištenja".

NHTSA procenjuje da je životni vek ovog čipa 5 do 6 godina, što je za komponentu koja pruža integrisane bezbednosne funkcije nedovoljno.

Vozila na koje se odnosi opozive su primerci Modela X napravljeni 2016-2018. kao i automobila Model S napravljeni između 2012. i 2018.

Kompanija Tesla je saopštila da nije upoznata sa bilo kakvim povredama ili incidentima u vezi sa ovim problemom i da će zameniti komponente novim čiji je životni vek duži.

Svakom ko je komponentu već zamenio o svom trošku, biće nadoknađena šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tesla opoziva 134.951 automobil u SAD-u zbog pritiska NHTSA

Izvor: AutoBlog, 03.Feb.2021

Opoziv se odnosi na automobile Tesla Model S proizvedene između 2012. i 2018., kao i automobile Tesla Model X proizvedene između 2016. i 2018. godine Kompanija Tesla je pristala da opozove 134.951 automobil Model S i Model X s ekranima osetljivim na dodir koji bi mogli da otkažu nakon što su američki...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.