Tesla odustaje od patenata?

Izvor: B92, 06.Jun.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla odustaje od patenata?

Tokom godišnjeg obraćanja akcionarima izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, nagovestio je da bi ta kompanija mogla u budućnosti da odustane od zaštite svojih patenata. Na taj način, oni bi postali dostupni svakome ko poželi da ih upotrebi za sopstvenu proizvodnju električnih automobila.

Izjava Maska u skladu je sa njegovim ranijim stavom s obzirom da je jednom prilikom sistem patentiranja tehničkih rešenja nazvao "smešnim". Spekuliše se da Mask planira da uvede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takozvanu "open-source" strategiju kada je reč o proizvodnji električnih automobila.

U tom slučaju, svi zainteresovani mogli bi besplatno da koriste planove nekog proizvoda Tesla Motorsa i da ga dalje unapređuju. To bi omogućilo brži razvoj i rast proizvodnje i prodaje ove vrste vozila u svetu.

Ipak, postavlja se pitanje šta bi Mask i kompanija na čijem je čelu time dobili? Veruje se da bi snažnija industrija automobila na električni pogon doprinela povećanju broja kompanija koje bi razvijale i proizvodile komponente.

To bi dalje pojačalo konkurenciju na tržištu i dovelo do sniženja nabavnih cena delova i samim tim pojeftinilo proizvodnju električnih automobila. Jeftinija proizvodnja uticala bi da vozila na električni pogon budu dostupna većem broju kupaca, što bi vodilo ka masovnoj proizvodnji, a to je i jedan od ciljeva Tesla Motorsa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tesla Motors odustaje od patenata?

Izvor: AutoBlog, 07.Jun.2014, 02:29

Tokom godišnjeg obraćanja akcionarima izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, nagovestio je da bi ta kompanija mogla u budućnosti da odustane od zaštite svojih patenata. Na taj način, oni bi postali dostupni svakome ko poželi da ih upotrebi za sopstvenu proizvodnju električnih automobila....

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.