Tesla nadzornim kamerama u vozilima krši evropske propise

Izvor: B92, 02.Avg.2022, 12:25

Tesla nadzornim kamerama u vozilima krši evropske propise

Američka kompanija se suočava sa novom tužbom u Nemačkoj.

Savez nemačkih potrošačkih organizacija VZBV podneo je tužbu protiv američkog proizvođača električnih automobila Regionalnom sudu u Berlinu zbog zabrinutosti oko zaštite ličnih podataka i tvrdnji da kupovina Tesla automobila smanjuje emisije, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kompanija Tesla je samo u 2020. zaradila 1,6 milijardi dolara prodajom takozvanih emisijski kupona – prava na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emisiju koja drugim proizvođačima omogućava prekoračenje ograničenja koja se odnose na njihov vozni park.

VZBV optužuje Teslu za "obmanjujuće izjave o klimi i nedovoljno informacija" u vezi sa nadzornim kamerama u vozilima.

Prema ovom udrzuženju, kupci vozila Tesla nisu bili obavešteni da je korišćenje nadzornog moda, u kome kamere nadziru okolinu automobila, protivno evropskom zakonodavstvu o zaštiti ličnih podataka.

Korisnici ove funkcije "moraju da dobiju saglasnost ljudi koji prolaze pored automobila za obradu ličnih podataka", rekao je šef pravnog postupka u VZBV-u, Hajko Dinkel.

On upozorava da je poštovanje propisa o zaštiti podataka prilikom korišćenja ove funkcije bilo "praktično nemoguće", a vozači su "rizikovali novčane kazne".

Marion Jungblut, iz VZBV-a dodala je: "Praznine u postupcima za odobravanje funkcija automatske vožnje su očajne a odobrenje sistema nadzora je samo Teslina procena u Nemačkoj".

Regulatori saobraćaja i podataka trebalo bi da pojačaju saradnju, objašnjava ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.