Tesla je broj 1, ali još koliko?

Izvor: B92, 03.Dec.2022, 10:23

Tesla je broj 1, ali još koliko?

Novi modeli električnih vozila više proizvođača automobila počinju da narušavaju Teslinu dominaciju na tržištu električnih vozila u SAD, saopšteno je iz državne agencije o registraciji vozila u toj zemlji.

Istraživanje S&P Global Mobility pokazuju da Tesla i dalje kontroliše oko 65 odsto rastućeg tržišta električnih vozila tokom prvih devet meseci ove godine.

Konkurenti su ostvarili dobitke u prodaji proizvoda koji koštaju ispod 50.000 dolara (48.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra), kategoriji u kojoj se Tesla jedva da se takmiči.

Od 2018. do 2020. godine Tesla je imao oko 80 odsto tržišta električnih vozila ali je njegov udeo je pao na 71 odsto u 2021. i nastavio da opada saopšteno je iz S&P.

„Teslina pozicija se menja kako stižu nove, pristupačnije opcije koje nude jednaku ili bolju tehnologiju i proizvodnju. S obzirom na to da izbor potrošača i interesovanje potrošača za električna vozila raste, Teslina sposobnost da zadrži dominantan tržišni udeo biće izazvana u budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Od 525.000 električnih vozila registrovanih tokom prvih devet meseci ove godine, oko 65 odsto ili 340.000 su bili Tesla, navodi S&P.

Uprkos manjem tržišnom udelu, Tesla će nastaviti da beleži rast prodaje kako se povećava interesovanje potrošača.

„Tržište električnih vozila u 2022. je Teslino tržište i ostaće sve dok konkurenti budu ograničeni proizvodnim kapacitetom“ navodi se u saopštenju.

Nedostatak kompjuterskih čipova i drugih delova sprečio je mnoge konkurente kao što su Ford, Dženeral motors (General Motors), Hjundai (Hyundai), Kija (Kia) i Folksvagen (Volkswagen) da pokrenu fabrike punim kapacitetom kako bi zadovoljili potražnju.

S&P je saopštio da je trenutno u prodaji 48 modela električnih automobila u SAD i očekuje da će taj broj porasti na 159 do kraja 2025.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.