Tesla gradi mrežu punjača uz pomoć kineske države

Izvor: B92, 29.Avg.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla gradi mrežu punjača uz pomoć kineske države

Američki proizvođač električnih automobila Tesla Motors i kineski državni telekomunikacioni operater China Unicom objavili su da planiraju izgradnju 400 stanica za punjenje električnih vozila u toj zemlji.

Prema planu, China Unicom bi trebalo da obezbedi prostor na kojem će u 120 gradova biti izgrađene bazne stanice, dok će kalifornijski Tesla Motors biti zadužen za instalaciju stanica za punjenje.

Kako je naveo portparol Tesla Motorsa, punjače će u početku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moći da koriste samo vlasnici vozila te kompanije, a usluga punjenja biće besplatna.

Promoteri električnih automobila vide Kinu kao obećano tržište, imajući u vidu napore Pekinga da smanji zagađenje vazduha.

Međutim, nedostatak infrastrukture za punjenje baterija elektromobila smatra se ogromnom preprekom u nastojanjima da ova vrsta vozila postane široko prihvaćena u toj velikoj azijskoj zemlji.

Tesla je prve primerke svog Modela S isporučio kineskim kupcima u aprilu, a izvršni direktor kompanije, Ilon Mask, rekao je da je u planu da taj proizvođač električnih vozila investira nekoliko stotina miliona dolara u izgradnju mreže stanica za punjenje u Kini.

Kompanija je u početku imala problem oko prava na korišćenje imena Tesla na kineskom tržištu, zbog čega je kasnio početak prodaje Modela S u toj zemlji.

Nakon što je jedan Kinez tužio kompaniju jer je prvi registrovao ime "Tesla" u toj zemlji, američkom proizvođaču na kraju je ipak dozvoljeno da koristi ime svog brenda u Kini.

Izvor: B92, Beta

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U planu prodor električnih vozila na kinesko tržište

Izvor: Blic, 29.Avg.2014

Američki proizvođač električnih automobila Tesla motors i kineski državni telekomunikacioni operater Čajna unikom (China Unicom) objavili su danas plan za izgradnju 400 stanica za punjenje električnih vozila...Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa..Besplatno oglasite svoje vozilo na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.