Taksistima 232.000 evra za kupovinu novih vozila

Izvor: B92, 14.Jul.2020, 12:15

Taksistima 232.000 evra za kupovinu novih vozila

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, u utorak je potpisala prvih 29 rešenja o odobravanju subvencija od po 8.000 evra taksistima i prevoznicima za kupovinu novih automobila.

Mihajlovićeva je istakla da će prevoznici i taksisti sa rešenjima o subvenciji potpisati ugovore sa bankama ili lizing kućama o kupovini novih vozila, a da će im nakon toga u najkraćem roku biti uplaćena subvencija od 8.000 evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na osnovu Uredbe o dodeli subvencija, taksisti i prevoznici su u obavezi da vozilo ne mogu da otuđe u naredne tri godine, a Ministarstvo će od srede početi da obaveštava prevoznike o odobrenim subvencijama.

"Sada smo odobrili subvencije od 232.000 evra, a podneta su ukupno 1.442 zahteva prevoznika za kupovinu novih automobila, koji će biti obrađivani u narednom periodu."

"Odobravanjem subvencija želimo da podstaknemo kupovinu novih automobila koji ispunjavaju najviše ekološke standarde sa motorima Evro 6, ili hibridnih i električnih automobila, kako bi naši građani prvo dobili kvalitetniju i bezbedniju vožnju, a svi mi čistiji vazduh i kvalitetnije ekološko okruženje", dodala je Mihajlovićeva.

Podsećamo, Vlada Republike Srbije usvojila je krajem prošle godine Uredbu o uslovu i načinu subvencionisanja nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, najavivši njenu primenu do kraja 2020.

Na dotacije mogu da računaju taksisti koji se tim poslom bave najmanje godinu dana od dana stupanja na snagu vladine uredbe.

Iznos od 8.000 evra taksisti mogu da iskoriste za učešće za namenski kredit, za finansijski lizing ili plaćanje dela kupoprodajne cene, uz uslov da nemaju dugove za porez.

Uslov za subvenciju je da kupe vozilo po ceni od najmanje 13.000 evra, električno, hibridno, na komprimovani prirodni gas ili sa Evro 6 motorom.

Da ne bi vraćali državi poklonjeni novac, taksisti će morati da nastave da obavljaju svoju delatnost baš tim vozilom najmanje tri godine, a planom iz 2019. predviđeno je da će u 2020. godini iz budžeta biti obezbeđene dotacije za najviše 6.000 taksista.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlast taksistima za nova kola daje 11,7 miliona evra

Izvor: Danas, 15.Jul.2020, 09:25

Potpisivanje prvih 29 rešenja o odobravanju subvencija od po 8.000 evra taksistima za kupovinu novih automobila naišlo je na odobravanje među onima koji se bave tim poslom, ali ne i šire javnosti u kojoj stručnjaci smatraju da je u pitanju neracionalno trošenje novca građana Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.