Taksisti dobijaju nova stajališta

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti dobijaju nova stajališta

Beogradski taksisti će, kao što su to tražili, uskoro dobiti više mesta za parkiranje na stajalištima. Studijom koju je izradio Saobraćajni fakultet za potrebe Sekretarijata za saobraćaj, utvrđeno je da je gradu potrebno bar još 16 stajališta, najviše u Zemunu i Novom Beogradu.



U studiji u koju je "Blic” imao uvid navodi se da je analizom zahteva taksi udruženja, vozača i putnika Beogradu potrebno još najmanje 16 novih lokacija za stajališta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predloženo je da četiri lokacije budu u Zemunu, po tri na Zvezdari i Starom gradu, dve na Voždovcu i po jedna na teritorijama opština Novi Beograd, Rakovica, Savski venac i Palilula. U konačnom stanju, piše u studiji, mreža taksi stajališta sastojala bi se od 157 stajališta sa 1.451 mestom, što je oko 10 odsto više nego sad.

Studija sugeriše i da je potrebna potpuno nova organizacija na taksi stajalištima, koja bi trebalo da budu obeležena drugačije nego sada.

- Definisane su mere za poboljšanje funkcionisanja postojećih stajališta. Neke od njih su zamena postojeće vertikalne signalizacije (znakova za taksi stajalište), postavljanje novog znaka, izgradnja platoa za ulazak putnika, obaranje ivičnjaka, proširivanje trotoara i postavljanje kanti za smeće i novog osvatljenja - piše u nedavno završenoj studiji Saobraćajnog fakulteta.

Parking u okviru stajališta više neće biti obeležen pojedinačno za svako mesto. Stučnjaci sa Saobraćajnog fakulteta razlog vide u tome što svaki taksista, na poziv iz udruženja, napušta stajalište bez obzira na to koji je po redu da preuzme vožnju. Istraživanja govore da više od 65 odsto taksista to čini kada treba da se odazove na telefonski poziv i preuzme mušteriju na lokaciji koju je ona odabrala.

Sekretarijat je 2009. godine rekonstruisao nekoliko stajališta, a veliki pomak napravljen je u zonama tržnih centara. Do 2010. godine, taksisti su bez ikakve organizacije čekali mušterije koje izlaze iz tržnih centara, na trotoarima i sa uključenim svetlima na kolovozu. Novo taksi stajalište dobili su TC "Ušće”, "Delta siti” i kineski tržni centar u Bloku 70.

Studija o taksi stajalištima pokazala je i da u Beogradu trenutno ima 6.600 taksista koji su članovi nekog od udruženja i 789 samostalaca. Od svih postojećih stajališta, na čak 30 odsto nikada ne stižu pozivi iz bilo kog udruženja. Na tim stajalištima taksisti primaju pozive samo "na kvaku”, odnosno ulaskom putnika na stajalištu.

Izvor - BlicOnline

Taksi sa aerodroma po fiksnoj ceni

Taksi tarife na štetu mušterija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.