TEST PROBIJANJA EKSEROM: Proizvođači automobila na električnim baterijama rade NA TOME (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 19:28

TEST PROBIJANJA EKSEROM: Proizvođači automobila na električnim baterijama rade NA TOME (VIDEO)

Robot gura čeličnu iglu kroz dve različite vrste baterija.

Električni automobili uglavnom imaju baterije koje su dobro zaštićene, ali savršena zaštita – ne postoji. Kineski proizvođač električnih automobila BYD (Build Your Dreams) je testirao jednu svoju bateriju na tzv. probijanje ekserom, što je uobičajeni test za baterije.

Uglavnom, robot gura čeličnu iglu kroz dve različite vrste baterija. Prva baterija na snimku je takozvana NCM baterija, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se može naći u večini paketa baterija električnih automobila. Ćelije takvog paketa su ispunjene, između ostalog, mešavinom litijuma, nikla, mangana i kobalta. S jedne strane, kombinacija ovih elemenata obezbeđuje da baterije mogu da zadrže puno energije pa mogu često (i brzo) da se pune, što je dobro za električne automobile. Nedostatak složenog hemijskog sistema je to što se takva baterija može zapaliti, a goruću NCM bateriju je teško ugasiti.

Video pokazuje da se nakon bušenja zatvorene ćelije baterija sama isprazni u roku od tri sekunde, pojavi se vatra i temperatura se u trenu podigne na oko 600 stepeni.

Prema rečima stručnjaka, baterije su dobro zaštićene i veća je verovatnoća da će do požara doći zbog kratkog spoja, primera radi na punionici automobila. Drugi BYD-ov test pokazuje novu generaciju baterija Blade, za koju kažu da je mnogo bezbednija i otpornija na požare.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.