TEŠKA BITKA: Italija se snažno bori protiv kineskog preuzimanja Pirellija

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2023, 15:02

TEŠKA BITKA: Italija se snažno bori protiv kineskog preuzimanja Pirellija

Preuzeće korake prema pravilniku.

Italija je blokirala mogućnost da kineska državna firma preuzme kontrolu nad kompanijom Pirelli. Odluku je donela italijanska vlada, da bi zaštitila nazavisnost proizvođača pneumatika.

Najveći akcionar Pirellija je kineska hemijska kompanija Sinochem, koja u svom posedu ima 37 procenata akcija u milanskoj kompaniji. U saopštenju za investitore, Pirelli je istakao da, na osnovu odluke vlade, samo firma Camfin, kojom upravlja sadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << direktor Pirellija, Marco Tronchetti Provera, može da predloži kandidate za vodeće ljude u kompaniji. Vlada je, takođe, odlučila da sve promene u rukovodstvu kompanije budu predmet službene kontrole.

U martu mesecu tekuće godine, Sinochem je informisao italijansku vladu, da planira da obnovi i aktuelizuje postojeći akcionarski ugovor. Kabinet Giorgie Meloni je istakao da će preduzeti korake prema pravilniku koji dozvoljava zemljama EU da zaštite svoja preduzeća koja smatraju strateškim.

Podsetimo, 2015. godine je firmu Pirelli za 7,1 milijardu evra kupila grupa investitora, među kojima su i kompanije ChemChina i Camfin. Šest godina kasnije, ChemChina se spojila sa državnom kompanijom Sinochem. Pored toga, 9 % udela u Pirelliju u vlasništvu je investicionog fonda kineske vlade, koji je povezan sa kineskom inicijativom Put svile, koji predstavlja deo ekonomske diplomatije Pekinga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.