Sve što treba da znate kada iznajmljujete automobil prvi put

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Avg.2022, 13:18

Sve što treba da znate kada iznajmljujete automobil prvi put

Poslovni put ili privremeni boravak u određenom mestu, turističko putovanje u sopstvenoj režiji, ili pak potreba za automobilom baš u trenutku kada je vaš na servisu - samo su neki od razloga za odlazak u rent a car agenciju i iznajmljivanje automobila.

Međutim, pre nego što se odlučite na ovaj korak, trebalo bi znati neke osnovne uslove pod kojima se vrši rentiranje vozila, kako bi se izbegla neka neprijatna iznenađenja, naročito ona koja se tiču cene ove usluge. Stoga, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << evo šta treba da znate kada auto iznajmljujete prvi put.

Bez ličnih dokumenata ne možete iznajmiti vozilo

Ako vam je vozačka dozvola ostala kod kuće, posao nećete završiti. Neretko se dešava da klijent tek u rent-a-car agenciji shvate da kod sebe nema vozačku dozvolu ili neki drugi identifikacioni dokument.

U tom slučaju od najma nema ništa. Važeća dokumenta su neophodna, a ako kod sebe nemate ličnu kartu, onda možete pokazati i pasoš. Takođe, postoje određeni uslovi koje vozač mora da ispuni.

Rentiranje automobila dozvoljeno je osobama koje imaju između 21 i 70 godina i koje poseduju najmanje dve godine vozačkog iskustva.

Ostavite kreditnu karticu kao depozit

Kada iznajmljujete vozilo, vaša kreditna kartica poslužiće kao depozit i garancija da ćete iznajmljeni auto i vratiti. Takođe, možete unapred ostaviti u agenciji i određeni novčani iznos kao garanciju za najam automobila. Količina novca zavisi od modela vozila i perioda na koji se ono iznajmljuje.

Treba imati na umu da se depozit rezerviše na kartici kao pred-autorizacija što znači da se novac ne može koristiti u druge svrhe iako je i dalje na kartici. Za manja vozila možete ostaviti depozit u gotovini, ali to je već relativna stvar koja zavisi od agencijskih uslova i kategorije vozila.

Za neke automobile depozit u kešu iznosi oko 500 eura, dok za određene modele i marke automobila poput Škode oktavije jednostavno morate ostaviti kreditnu karticu.

Platite najam po povratku vozila

Onog trenutka kada vozilo vratite u agenciju tada i plaćate najam. Način plaćanja bira klijent, pa se troškovi mogu regulisati gotovinom, kreditnom karticom ili uplatom na tekući račun.

Predautorizacija depozita se otkazuje onog momenta kada se uplata izvrši, pa se rezervisani iznos oslobađa i može da se koristi u druge svrhe.

Proverite funkcionalnost vozila i auto opremu

Kategorije automobila mogu lako da vas zbune. U ponudi su ekonomični, kompaktni, srednji, standardni, premium, luksuzni automobili ili različiti kombiji. Od vaših potreba zavisi da li ćete izabrati odgovarajuće vozilo, pa bi trebalo dodatno pažnju da posvetite specifičnostima kao što su broj putnika i količina prtljaga koji želite udobno da prevezete.

Trebalo bi da razmotrite i karakteristike poput električnih podizača i sistema za zaključavanje, da li vozilo ima automatski ili standardni menjač, odnosno da li automobil poseduje neku specifičnu opremu kao što su krovni gepeci, nosači za bicikle, i drugo.

Sve informacije detaljno su opisane u brošurama u kojima se može naći i spisak dostupnih vozila i njihovih karakteristika. U zavisnosti od vaših želja korisnika, možete rezervisati i tačno određeni model automobila.

Pregledajte prethodna oštećenja na vozilu

Ako je vožnja protekla u najboljem redu i nije bilo nikakvih nepredviđenih situacija u saobraćaju, a ipak ima ogrebotina na automobilu, onda može da nastane problem. Kako biste izbegli nepotrebne troškove, pre nego što krenete na put, pažljivo pregledajte iznajmljeno vozilo.

Ako primetite ogrebotine ili udubljenja, onda ih odmah na početku prijavite agenciji kako biste izbegli eventualne penale i uzaludno dokazivanje da niste vi krivi.

Dobro se upoznajte sa vozilom

Svaki auto je drugačiji. Šansa da iznajmite isti model automobila koji ste imali priliku da vozite su male. Zato pre vožnje izdvojite malo vremena za podešavanje sedišta i retrovizora kako bi tokom puta sve savršeno funkcionisalo.

Takođe, važno je da na vreme proverite kako se uključuje klima uređaj, gde se pale svetla, brisači i da li je ručna kočnica ispravna. Tek pošto ste sve dobro podesili i pronašli sve funkcije, spremni ste za polazak.

Vratite automobil na vreme

Pri iznajmljivanju automobila treba da navedete datume i vreme preuzimanja i vraćanja vozila. Ukoliko ne ispoštujete rok za vraćanje automobila, mogu vam se obračunati kazneni poeni. Međutim, ako unapred saznate da je datum povratka promenjen, o tome blagovremeno obavestite rent-a-car agenciju koja bi trebalo da prilagodi rezervaciju novom datumu.

U dogovoru sa agencijom vozilo ćete vratiti u onu poslovnicu gde je iznajmljeno ili uz doplatu na neku drugu dogovorenu adresu. Takođe, dodatno ćete doplatiti i ako auto vratite van radnog vremena.

Vozilo možete iznajmiti najmanje na 24 sata, a od broja dana zavisiće ukupna cena. Ukoliko auto iznajmljujete na duže, onda ćete imati određene pogodnosti. Ipak, za produžavanje najma neophodno je da se konsultujete sa predstavnikom agencije kako bi vam odobrili produženje bez dodatnih troškova.

U ugovoru o najmu sve piše

Tek kada sa agencijom potpišete ugovor o najmu, možete preuzeti vozilo. U ugovoru su detaljno definisani cena, uslovi najma, rok za vraćanje automobila, kao i podaci lica ili firme koja rentira vozilo.

Nakon potpisivanja ugovora, bićete ovlašćeni da upravljate datim automobilom, ali i odgovorni za njega sve dok najam traje.

Izaberite odgovarajuće osiguranje

Prilikom rentiranja vozila postoji nekoliko vrsta osiguranja. Obavezna su osiguranje od krađe sa učešćem – TP i osiguranje od štete sa učešćem. Postoje i druga osiguranja koja kao klijent možete da izaberete. Reč je o ličnom osiguranju za svakog putnika i KASKO osiguranju.

Ako rentirano vozilo oštetite, dužni ste da prvo obavestite policiju i rent-a-car agenciju o nastaloj šteti. Zatim zabeležite podatke o ostalim učesnicima u događaju i popunite izveštaj o načinu na koji je nastala šteta ili saobraćajna nesreća. Bez obzira koje je osiguranje u pitanju, policijski zapisnik je neophodan.

U suprotnom, dužni ste da platite troškove oštećenja.

Vozite isključivo po asfaltiranim putevima

Kada predstavnik agencije za iznajmljivanje automobila objašnjava politiku kompanije često se propuste određeni detalji. Većina agencija zabranjuje vožnju svojih automobila po neasfaltiranim putevima.

Ako vozite po šljunku ili neasfaltiranom kolovozu, šteta koja nastane neće podleći izabranom osiguranju. Zato birajte utabane staze, ako ne želite novi neplanirani trošak.

Izvadite međunarodnu vozačka dozvola ako putujete u inostrantvo

Rentiranje automobila često je i odlična opcija za putovanje u drugu zemlju. Bilo da putujete na poslovni sastanak, seminar ili idete na odmor u inostranstvo, ne zaboravite da izvadite međunarodnu vozačku dozvolu.

Neće vam biti potrebno mnogo vremena da je dobijete, ali ne čekajte poslednji momenat, jer nikada ne znate kolika će biti gužva i da li će se nešto ne planirano desiti, pa možda nećete stići. Mislite o svemu na vreme kako bi pripreme za put protekle bez mnogo stresa i nervoze.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.