Stiže Xiaomi električni automobil – jako blizu

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 17:45

Stiže Xiaomi električni automobil – jako blizu

Kineski proizvođač mobilnih telefona je u fazi ulaska na polje autoindustrije. Trenutno su u fazi probne proizvodnje prvog automobila, koja je započela pre manje od mesec dana. Fabrika u Pekingu trenutno proizvodi oko 50 prototipova nedeljno.

S odobrenjem Ministarstva industrije i informacijske tehnologije (MIIT), koje treba da bude gotovo najkasnije do kraja godina, Xiaomi će početi s masovnom proizvodnjom svog prvog automobila.

Xiaomi je već počeo da zapošljava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnike prošlog meseca. Proizvođač pametnih telefona trenutno pravi selekciju, a proces zapošljavanja je dinamičan i vrlo strog. HR odeljenje radi punom parom na zapošljavanju novih 100 ljudi koji će raditi u proizvodnji, a pojedini izvori tvrde da neki od aplikanata, koji su radili u Mercedesu i Tesli, ne zadovoljavaju visoke kriterijume Xiaomija.

Kako prenosi Klix.ba, opsežni proces zapošljavanja će započeti krajem ove ili početkom sledeće godine kada se očekuje masovna proizvodnja. Međutim, masovna proizvodnja uključuje fazu povećanja.

Na temelju kinesko-stranih zajedničkih ulaganja u Kini, poput onih koje praktikuju Volkswagen ili Toyota, povećanje proizvodnje na 10.000 jedinica mesečno zahteva vremenski period od oko četiri meseca, dok je za postizanje punog kapaciteta potrebna čak i cela godina, smatraju stručnjaci, dodajući da proces zavisi od prodaje i postavljanju proizvodne linije. Xiaomi je veoma ambiciozan, zacrtani proizvodni kapacitet fabrike u prvoj fazi je 150.000 jedinica godišnje.

Prošlog meseca mediji su objavili špijunske fotografije prvog Xiaomijevog modela koji će se proizvoditi u fabrici u Pekingu. U pitanju je limuzinski prototip kodnog imena MS11.

Serijska verzija bi trebalo da ponudi verziju dugog dometa s baterijom kapaciteta od 101 kWh, koja omogućava autonomiju od 800 km u verziji sa jednim elektromotorom. Podržavaće modernu 800V arhitekturu za brze punjače do 350 kW. Sama baterija je teška 642 kg, a gustina energije je 157 Wh/kg.

Cilj Xiaomija je da uđe na tržište limuzina s cenovnim rangom do 200.000 juana (27.400 USD) kako bi mogao da se takmiči s rivalima kao što su Tesla Model 3, BYD Seal, Deepal SL03 i desetinama drugih kineskih EV limuzina koje su veoma tražene na tamošnjem tržištu. Prvi automobili biće prodavani u Kini, a zatim u Evropi, te na kraju na američkom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stiže Xiaomi električni automobil

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2023, 09:18

Kineski proizvođač mobilnih telefona je u fazi ulaska na polje autoindustrije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.