Stiže POSEBNA TRAKA za autonomna vozila

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Apr.2023, 16:20

Stiže POSEBNA TRAKA za autonomna vozila

Budućnost je stigla, a kada je saobraćaj u pitanju, autonomna vozila su u nekim zemljama već realnost.

Iako eksperimentalna faza traje godinama i moraćemo da sačekamo širu komercijalizaciju, autonomna vozila su realnost. Usluga Robotaksi već je dostupna u nekim gradovima na ograničenom području, a sada na autoputeve stižu i samovozeća vozila.

Bar kada je Japan u pitanju, piše Nikkei Asia. Traka rezervisana za samovozeća vozila biće uvedena na 100 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kilometara autoputa između Numazua i Hamamatsua. Reč je o deonici autoputa između Tokija i Nagoje, koja je puna dugih pravih deonica pogodnih za ovu vrstu vožnje

U Japanu se nadaju da će traka biti u funkciji 2024. godine. Naime, traka mora biti opremljena nizom senzora i kamera koje stalno prate saobraćaj. Ovaj sistem će omogućiti brzo obaveštavanje kontrolnog sistema vozila u vanrednim situacijama kao što je detekcija objekta na traci kako bi ono na vreme moglo da uđe u manevar izbegavanja prepreka. Takođe, potrebna je dostupnost 5G mreže na celoj deonici.

Inicijativa je posledica hroničnog nedostatka radne snage u Japanu kao posledica starenja nacije. Japanska vlada zato pokušava da automatizuje što više poslova, a među njima je i drumski teret. Nije poznato da li će kamionima bez sistema autonomne vožnje biti dozvoljeno da koriste posebnu traku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.