Stellantis priprema niz jeftinijih električnih automobila: Ključ je u novoj bateriji

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 22:45

Stellantis priprema niz jeftinijih električnih automobila: Ključ je u novoj bateriji

Tehnologija natrijum-jonskih baterija omogućiće najnižu cenu kilovat sata, ističe Stellantis.

Natrijum-jonske baterije će u budućnosti omogućiti jeftinije i ekološki prihvatljivije baterije za električne automobile. Kineski proizvođač automobila JAC lansirao je svoj prvi električni automobil sa ovom tehnologijom. Sada se Stellantis takođe pridružuje gigantima koji ulažu u tu tehnologiju baterija.

Tehnologija natrijum-jonskih baterija omogućiće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najnižu cenu kilovat sata, ističe Stelantis. Tehnologija ne sadrži skupe minerale kao što su litijum i kobalt. Glavni sastojak, natrijum, je, s druge strane, prisutan u ogromnim količinama.

Gustina energije ovih baterija je nešto manja, ali je zato cena znatno povoljnija.

Očekuje se da bi vozila poput nove električne Pande, koja će se praviti u Kragujevcu, trebalo da budu jeftinija od 25.000 evra.

Investicija u ovu tehnologiju je zajednički projekat sa francuskim istraživačkim centrom Tiamat. Cilj je izgradnja prve fabrike u Francuskoj koja će proizvoditi natrijumske baterije.

U drugom koraku, u planu je uvođenje natrijumskih baterija druge generacije u električne automobile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.