Izvor: B92, 31.Okt.2020, 16:00

Šta donosi novi pravilnik o dečjim auto-sedištima

Šta donosi novi pravilnik o dečjim auto-sedištima

Bezbednosna sedišta za decu su podeljena u pet grupa, prema težini deteta.

Novi Pravilnik o bezbednosnim sedištima, koji je objavljen u službenom glasniku od 23. oktobra, a stupio na snagu danas, "propisuje način prevoženja dece u bezbednosnom sedištu i uslove koje mora da ispunjava bezbednosno sedište kada se upotrebljava u motornom vozilu".

Prema Pravilniku, bezbednosna sedišta se dele u dve klase:

1) potpuno (integralno) bezbednosno sedište >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje se sastoji od elemenata za ograničavanje pokretljivosti tela i koje se može pričvrstiti sopstvenim kaiševima odnosno priključcima tako da čini potpun sistem bezbednog vezivanja deteta;

2) nepotpuno (neintegralno) bezbednosno sedište koje zahteva upotrebu sigurnosnog pojasa vozila u cilju ograničavanja pokretljivosti tela ili sedišta.

Pravilnikom je predviđeno da se bezbednosna sedišta, prema težini deteta, razvrstavaju u pet grupa:

1) Grupa 0, namenjena za decu lakšu od 10 kg;

2) Grupa 0+, namenjena za decu lakšu od 13 kg;

3) Grupa I, namenjena za decu težine od 9 do 18 kg;

4) Grupa II, namenjena za decu težine od 15 do 25 kg;

5) Grupa III, namenjena za za decu težine od 22 do 36 kg.

Pored težine, kriterijumi za pravilno korišćenje bezbednosnog dečjeg sedišta su visina i starost deteta. Roditelji su u obavezi da dete niže od 135 cm prevoze vezano u odgovarajućem, homologovanom bezbednosnom sedištu.

Kako se navodi u Pravilniku, bezbednosno sedište mora biti homologovano, odnosno treba da ispunjava tehničke uslove propisane UNECE pravilnicima 44/03 ili 129.

Svi kaiševi, štitnici od udara i savitljive komponente sa sigurnosnom kopčom bezbednosnog sedišta, koji ograničavaju pokretljivost tela deteta u bezbednosnom sedištu, treba da budu pravilno podešeni i pričvršćeni, u skladu sa uputstvom proizvođača bezbednosnog sedišta.

U slučaju da se pokretljivost tela deteta u bezbednosnom sedištu ograničava korišćenjem sigurnosnog pojasa vozila, sigurnosni pojas vozila se zateže preko kukova, preko ramena i grudi deteta ili preko štitnika od udara ukoliko je on sastavni deo bezbednosnog sedišta.

Podsećamo, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina.

Dete do tri godine starosti prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

Deca mlađa od tri godine mogu se prevoziti i na prednjem (suvozačkom) sedištu, ukoliko se voze u bezbednosnom sedištu - korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, i to kada vozilo nema ili je isključen vazdušni jastuk na mestu suvozača.

Nastavak na B92...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.