Spyker proglasio bankrot

Izvor: Nacionalna klasa, 19.Dec.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spyker proglasio bankrot

Holandski proizvođač sportskih automobila Spyker, koji je nekada bio vlasnik švedskog Saaba, proglasio je bankrot, pošto firma nije uspela da dobije zajam za refinansiranje i restrukturisanje.

Spyker je obnovljen 2000. godine kao marka koja je prvobitno nastala početkom 20. veka. Firma je zatražila zaštitu od poverilaca ranije ovog meseca u nadi da će uspeti da spreči kolaps.

Direktor i osnivač firme Viktor Miler (Victor Muller) rekao je da će sada raditi na obnovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << firme koja će se fokusirati na električna vozila. To je veliki zaokret za kompaniju koja je nekada imala tim u Formuli 1.

Poslednji pokušaj Spykera da se probije u svet superautomobila bio je model B6 Venator.

"U prethodnim godinama preduzimali smo neke hrabre poduhvate, koji su ostavili traga na kompaniji, što je imalo udela u današnjoj propasti", rekao je Miler.

Sud u SAD ranije ove godine je odbacio tužbu Spykera protiv General Motorsa vrednu 3 milijarde dolara. Spyker je tvrdio da je GM poremetio plan holandske firme o prodaji Saaba drugom kineskom kupcu, u odnosu na onog koji je na kraju odabran.

Administrator koji je postavljen na čelo Spykera od kada je kompanija zatražila zaštitu od poverilaca sada će je voditi kroz proceduru bankrotiranja.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.