Spremite se za električnu Daciu

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 16:05

Spremite se za električnu Daciu

Kako pišu britanski mediji, sledeća generacija Dacije Sandero biće prvi električni automobil kompanije pune veličine, koji će ponuditi pristupačnost izbegavanjem skupog hardvera za baterije velikog dometa.

Nakon uspešnog evropskog lansiranja Dacije Spring EV 2021. (oko 120.000 prodatih jedinica u regionu), Dacia pomera fokus na elektrifikaciju svojih postojećih linija osnovnih modela, održavajući niske troškove korišćenjem postojeće arhitekture i unapređenjem efikasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << minimiziranjem težine, piše Autoblog.

Izvršni direktor Dacije Denis Le Vot za britanski Autocar navodi da će nova, četvrta generacija Sandera stići „2027. ili 2028.“, „živeti do 2034. ili 2035.“ i služiti kao nosilac za niskobudžetni put ove marke do game sa nultim emisijama.

Sandero je jedan od najjeftinijih i najpopularnijih automobila u Evropi, tako da je pitanje kako osigurati da njegov naslednik zadrži tu poziciju uz poštovanje sve strožih zakona o bezbednosti i emisiji izduvnih gasova.

Šef prodaje i marketinga Gzavije Martinet kaže da, iako će Dacia ući u C-segment sa tri veća nova modela u naredne tri godine, neće napustiti Sandero.

„B-segment je ko smo i šta radimo“, rekao je on. „Ne želimo da zaboravimo ko smo."

Kako bi zadržao svoju poziciju tržišnog lidera u ovom segmentu, Sandero će biti elektrifikovan. Le Vot je objasnio: „Idemo na kraći domet i duže vreme punjenja“ u poređenju sa električnim rivalima u B-segmentu, jer „želimo jeftiniju cenu za kupca“.

On je ukazao na rastuću cenu osnovnih električnih automobila – „35.000 evra, 40.000 evra, 45.000 evra” – kao inhibitor širokog širenja i ponovio posvećenost Dacije pružanju pristupačnije alternative.

Kada novi Duster bude lansiran 2024. godine, svaki Dacia automobil (osim Springa) biće zasnovan na CMF-B platformi Grupe Renault, a njeni električni modeli će slediti primer prelaskom na blisko povezan ekvivalent CMF-BEV.

To znači da će električni Sandero efektivno predstavljati Dacijin pristup Renaultu 5, iako sa više fokusa na korisnost i praktičnost.

Minimiziranje težine će biti ključno za smanjenje troškova i moglo bi čak omogućiti Daciji da ugradi manju bateriju od one koju će koristiti Sanderovi rođaci na toj platformi.

Le Vot je napomenuo da prosečan kupac Springa vozi oko 10 milja (16 km) dnevno - što je znatno manje od dometa od 140 milja (225 km) koje nudi njegova baterija od 26,8 kWh.

Dacia neće, rekao je on, ciljati na „domet od 500-600 km i 20-minutno punjenje“. On je dodao da kompanija takođe istražuje načine da hemiju baterija učini što jeftinijom: „možda će baterija biti na bazi natrijuma. Neki tvrde da natrijumske baterije nisu sjajne jer ne skladište mnogo energije i jer su teške. Ali su jeftine."

Šef dizajna Dejvid Durand je dao nagoveštaje o tome kako će se sledeći Sandero uklopiti u liniju novog izgleda brenda – kao što je najavljeno u robusnom konceptu Bigstera– i da će se značajno razlikovati od aktuelnog automobila.

Na osnovu ove perspektive, logično je da će sledeći Sandero biti postavljen više od tla od sadašnjeg i biće dizajniran da otvorenije prikaže Dacijin novi aktivni etos, kao što je prošle godine prikazano konceptom Manifesto.

Verzija sa SUS motorima ostaje moguća, s obzirom na to da se takvi automobili mogu prodavati do 2035. u Evropi (2030. u Velikoj Britaniji), ali bez sumnje će doći sa hibridnom tehnologijom koja je nedavno uvedena u Joggeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.