Sporni softver i u 3.0 TDI motorima

Izvor: Nacionalna klasa, 21.Nov.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporni softver i u 3.0 TDI motorima

Američka Agencija za zaštitu okoline /EPA/ saopštila je da je softver za manipulisanje emisijama štetnih gasova pronađen i u Volkswagenovom trolitarskom TDI V6 agregatu. Reč je potpuno drugačijem motoru od 2.0 TDI koji se ranije našao u centru ove afere.

EPA je novim saopštenjem, pored Volkswagena, obuhvatila i marke Audi i Porsche i tvrdi da je sporni motor korišten u modelima ovih proizvođača od 2014. godine.

EPA tvrdi da automobili sa 3.0 TDI agregatom znaju kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << su podvrgnuti testu emisija i da njihovi kompjuteri tada aktiviraju mod dizajniran s ciljem da se ispune stroge zakonske norme za dizelske motore u Sjedinjenim Američkim Državama.

Automobili koji su prodavani u Americi sa ovim motorima su 2014 VW Touareg, 2015 Porsche Cayenne, 2016 Audi A6, A7, A8L i Q5. Prema podacima EPA-e, na putevima je trenutno 10.000 vozila sa drugim spornim uređajem, dok broj automobila za 2016. godinu nije poznat.

EPA navodi da je sistem koji kontroliše emisije podešen da se isključi sekundu posle završetka testa koji je propisala država. U normalnom radu performanse motora su bolje, ali je emisija azotnog oksida do devet puta veća od zakonske norme.

Grupacija Volkswagen saopštila je da u 3.0 TDI V6 motore nije instaliran softver za promenu emisija na nedozvoljen način. VW tvrdi da je EPA pogrešila, ali da će sarađivati sa tom agencijom da bi se situacija potpuno razjasnila.

Porsche je saopštio da je iznenađen saopštenjem američke agencije, jer, prema njegovim informacijama, svi Cayenni sa dizelskim motorima ispunjavaju zakonske norme.

Analitičari automobilske industrije procenjuju da bi drugo saopštenje koje je objavila EPA o ovoj temi moglo da dovede do opoziva dodatnih milion automobila, čime bi troškovi grupacije Volkswagen porasli do kraja godine za milijardu EUR sa ranije procenjenih 6,7 milijardi EUR.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.