Spavaš li mirno, Tesla? Predstavljen novi SUV za masovnu proizvodnju!

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 10:25

Spavaš li mirno, Tesla? Predstavljen novi SUV za masovnu proizvodnju!

Američki brend Rivian želi da bude ono što je postao Tesla - jedan od najvećih proizvođača električnih vozila u SAD.

Rivian je pokazao šta zna i ume modelima R1T i R1S koji su dobili dosta pohvala, a sada su predstavili javnosti svoje nove pikapove: Rivian R2, i njegove rođake R3 i R3X.

Model Rivian R2 namenjen je masovnoj proizvodnji i osvajanju što većeg tržišta, a nudi se u tri opcije pogona od kojih pri svakoj može da pređe više od 480 kilometara sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednim punjenjem.

Osnovna varijanta R2 ima zadnji pogon sa jednim motorom, zatim ide verzija sa motorima napred i pozadi (i pogonom na sva 4 točka). Najmoćnija verzija ima tri motora - dva pozadi i jedan napred, a do "stotke" stiže za tri sekunde, ukoliko je to nekome bitno.

Dizajn je ostao inspirisan prvim modelima pa tako izgleda pomalo "kutijasto", i čini se da će to biti zaštitni znak ove marke po kojoj će biti prepoznatljiva.

Iz Riviana su rekli da se u pikapu nalazi 11 kamera, kao i pet radara, i da su zbog toga znatno poboljšani režimi vožnje koji se baziraju na autonomiji. Početna cena za R2 iznosi 45.000 dolara, a prve isporuke počeće 2026. godine.

Kada je u pitanju model R3, on izgleda čak i kompaktniji od R2 verzije - takođe će biti dostupan u tri verzije kao i R2, i mada nije naveden domet, imaće iste baterije kao i "rođak".

Verzija R3X više liči na buggy vozilo, a dostupna je samo verzija sa tri motora. Izdignut je više nego klasičan R3, i gotovo da ne izgleda kao ovaj model. Za ovaj, kao i za model R3, još nema cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.