Saveti stručnjaka za VOŽNJU TOKOM TROPSKIH DANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 21:53

Saveti stručnjaka za VOŽNJU TOKOM TROPSKIH DANA

Na put krenuti odmoran, praviti češće pauze.

Kako bezbedno stići na letovanje i koji su saveti za vožnju na ovako visokim temperaturama za RTS otkriva Petar Veličković, ekspert za saobraćaj i novinar sajta "Polovni automobili". Preporuka je da se kreće isključivo kada se dobro naspavamo, da se tokom putovanja prave redovne pauze, kao i da automobil bude tehnički ispravan i kvalitetno pripremljen.

Na području cele Srbije na snazi su crveni i narandžasti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << meteo-alarm, a živa na termometru danas će dostići i 38. podeljak. Zbog toga je važno da pratimo savete stručnjaka.

Ako krećete na put, budite odmorni i tokom putovanja pravite pauze. Prva preporuka je da se na put ne kreće po ekstremnim temperaturama ukoliko nije neophodno. Međutim, ako se tako i desi, savetuje se da se ne ulazi odmah u automobil koji je dugo bio na suncu.

- Potrebno je da otvorimo sva vrata, prtljažnik, da se automobil provetri, da se temperatura smanji za nekoliko stepeni - rekao je Veličković.

Drugi veoma bitan faktor, ističe, jeste klima uređaj, koji treba da bude ispravan i čiju temperaturu treba prilagoditi tako da putnicima bude prijatno.

Stručnjaci preporučuju da razlika spoljne temperature u odnosu na temperaturu u vozilu bude nekih 5 do 7 stepeni.

- Vozači ne moraju striktno da se drže toga, jer ako je danas 40 stepeni, verujem da nam ne bi bilo prijatno da sedimo u automobilu na 33 stepena. Znači, potrebno je prilagoditi temperaturu klima uređaja na onaj nivo u kojem je svim putnicima u vozilu prijatno - napomenuo je.

Ukoliko nemamo "klimu", kaže, vozilo treba provetravati s vremena na vreme.

Najbitnija stvar je da vozač bude u stanju da može da kontroliše celu situaciju oko sebe i da u što dužem intervalu bude odmoran. Najveće opterećenje je kada uđemo u gužvu i kada krenemo da vozimo po sistemu kreni-stani, posebno na prilazima graničnih prelaza.

Kada vozimo auto-putem, automobil nije pod nekim velikim opterećenjem. Dakle, motor se ne napreže previše, upravljački sistem, menjač. Sve to negde funkcioniše kako treba, do trenutka kada dođemo u situaciju da moramo non-stop da kočimo, da krećemo, kada smo u gužvi - konstatovao je Veličković.

Veoma je važno, ističe, da se pre puta uradi kvalitetna priprema automobila.

Može da se desi da je neki deo za zamenu, da su serviseri u gužvi, da smo mi u gužvi, ali je bitno da kada krenemo na put da je automobil tehnički ispravan, da imamo u gepeku sve ono što je neophodno - napomenuo je.

Ono što je po obavezi, po zakonu, to je prva pomoć, trougao, set sijelica, podseća on i dodaje da sve to donosi i određenu dozu psihološkog mira.

Mnogi kreću na put noću, a za to se često odlučuju da bi izbegli gužve ili visoke temperature, čak i da ne propuste da stignu na destinaciju u ranim prepodnevnim satima i ne izgube prvi dan aranžmana.

- Međutim, lekari uvek kažu, mi smo programirani da noću spavamo, da nam se mozak odmara, da nam se telo odmara. Zato i ne preporučuju da se kreće noću na put. Preporuka je da se kreće isključivo kada se dobro naspavamo, kada smo odmorni, da se tokom putovanja prave redovne pauze - istakao je.

Neophodno je, kaže, i da na svakih dva sata po ovako visokim temperaturama pauze traju od 5 do 15 minuta.

- Još jedna stvar ide u prilog dnevnoj vožnji. Naime, ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije na putu, sva je prilika da ćemo preko dana brže rešiti takvu vrstu problema. Prosto, mnogo više auto-servisa, apoteka, zdravstvenih ustanova, prodavnica radi danju - konstatovao je on.

Kada su u pitanju duže destinacije, preporuka je da u automobilu imamo i protivpožarni aparat, jer on zaista može bude od pomoći u ekstremnim situacijama.

U automobilu je preporučeno uvek imati rezervne količine motornog ulja, zatim tečnosti za brisače, antifriz ukoliko dođe do veće temperature u motoru. To su neke stvari koje mogu da nam pomognu u ekstremnim situacijama - posavetovao je.

- Mnogi kažu da odmor zapravo počinje odmah kad sednemo u automobil, a ne kad stignemo na destinaciju, tako da i sam taj put treba da bude neka vrsta uživanja - zaključio je Veličković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.