Saudijska Arabija: Drift vožnja biće krivično delo

Izvor: B92, 10.Jan.2014, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija: Drift vožnja biće krivično delo

Vlasti u Saudijskoj Arabiji odlučile su da se obračunaju sa vozačima koji "driftuju" po javnim putevima i dovode druge učesnike u saobraćaju u opasnost, izazivajući često nesreće sa najtežim posledicama.

Saudijska Arabija osim nafte poznata je i po takozvanim "hagwalah" drifterima, koji upražnjavaju nekontrolisanu i izuzetno opasnu drift vožnju po ulicama gradova i putevima u ovoj zemlji. Njihova okupljanja i vožnje obiluju ozbiljnim incidentima, a neretko i ljudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žrtvama.

Pogledajte kako izgledaju tipične vratolomije saudijskih driftera:

Kako bi pokušali da spreče ili bar smanje broj ovakvih dešavanja, saudijske vlasti donele su novi zakon kojim je drift vožnja označena kao krivično delo. Zakon predviđa da oni koji prvi put budu uhvaćeni da driftuju moraju da plate kaznu od 2.600 američkih dolara, a vozilo će im biti konfiskovano na mesec dana.

Ako ponove isto delo, ostaće tri meseca bez svog automobila i platiće kaznu od 5.200 dolara. Osim toga, može im se izreći i kazna zatvora u trajanju od 6 do 12 meseci. Ako im se nakon svega dogodi da budu i po treći put uhvaćeni u drift vožnji, ne samo što će na duži period završiti iza rešetaka, već će im automobil biti oduzet u periodu između 1 i 5 godina, a uz sve to moraće i da plate kaznu u visini od 10.600 dolara.

Kako bi obeshrabrili sve one koji se okupljaju na ovakvim dešavanjima, saudijske vlasti smatraće saučesnicima ostale učesnike drift skupova, poput suvozača, pa čak i gledlaca. Za njih su takođe predviđene novčane i/ili kazne oduzimanja vozila tokom određenog vremenskog perioda.

Ostaje da se vidi da li će nove mere uticati na smanjenje broja divljih driftera u Saudijskoj Arabiji i nesreća koje izazivaju svojom vožnjom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.