Saobraćajna revolucija u Nemačkoj: Trajno zeleno svetlo za pešake

Izvor: B92, 21.Maj.2023, 15:58

Saobraćajna revolucija u Nemačkoj: Trajno zeleno svetlo za pešake

Automobili već dugo nisu fokus gradskih saobraćajnih stručnjaka.

Nakon što se sve više gradova i opština odlučilo za nove biciklističke staze, sada su u fokusu pešaci. Neki gradovi sada čak planiraju i "radikalno" prvenstvo prolaza za pešake.

"Let it go – savez za atraktivan pešački saobraćaj" naziv je projekta koji se sprovodio od maja 2021. do aprila 2023. godine. Za projekat se prijavilo 30 gradova, a na kraju su izabrani Braunšvajg, Erfurt, Flensburg, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Majzen i Visbaden.

Cilj projekta bilo je značajno unapređenje pešačkog saobraćaja u gradovima. Za svaki od pet pilot-gradova izrađeni su programi mera i izdate strateške preporuke za delovanje.

"Ponekad čak i male mere poput spuštanja trotoara, centralnih ostrva ili uvođenje mesta za odmor donose izvanredna poboljšanja za pešake", navode vođe projekta.

"Evidentirali smo brojne nedostatke i izradili predloge za poboljšanja, a podršku nam je pružio veliki broj građana, tzv. kvartovskih šetača. Sada je na gradskim upravama da korak po korak sprovode mere".

Visbaden želi da uvede trajno zeleno svetlo za pešake

U Visbadenu su planovi već napredovali i trebali bi da se sprovedu uskoro, piše Fenix magazin.

Pored novih standarda za novogradnju, prenamenu i obnovu saobraćajnica, Visbaden planira malu revoluciju: semafori će funkcionisati na način da pešacima pokazuju trajno zeleno svetlo u trenucima kada tim putevima ne voze automobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.