Saobraćajna gužva duga 180 km

Izvor: B92, 25.Sep.2012, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćajna gužva duga 180 km

Sledeći put kada budete sedeli u svom automobilu zaglavljeni u saobraćaju, pomislite na vozače u Sao Paulu koji se ubraja u gradove sa najgorim saobraćajnim gužvama na svetu. Vozači u najvećem brazilskom gradu svakog petka mile u kolonama dugačkim i po 180 kilometara.

Znajući kakva je sutuacija sa saobraćajnim gužvama u Beogradu, često smo skloni da tvrdimo da je kod nas najgore. Svakodnevni zastoji koji nam kidaju živce tokom vožnje u našem glavnom gradu verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su beznačajni ako se posmatraju iz ugla prosečnog vozača iz Sao Paula.

Kada se petkom popodne kolone automobila u kojima se nalaze oni koji pokušavaju da sa svog posla stignu kući spoje sa velikim brojem vozila čiji vlasnici napuštaju grad preko vikenda, nastaju nama nezamislive saobraćajne gužve. Prosečna dužina kolone koja se na taj način stvara iznosi oko 180 kilometara a, kako kažu lokalni saobraćajni inženjeri, u ekstremnim slučajevima kolona se prostire na čak 295 kilometara.

Tada se linija koju stvaraju stop svetla automobila zarobljenih u gužvi prostire dokle vam pogled seže i taj prizor traje satima.

“To je kao more. More automobila”, objašnjava Fabiana Crespo dok se, vozeći svog desetomesečnog sina, probija automobilom kroz ulice Sao Paula. Sticajem okolnosti, Fabiana živi na jednom, a radi na drugom kraju grada, tako da svakodnevno provede oko četiri sata u vožnji automobilom.

Iako su saobraćajne gužve obeležje mnogih svetskih metropola, čini se da je slučaj sa Sao Paulom jedan od najgorih. Saobraćajni kolapsi u ovom gradu sa preko 11 miliona stanovnika postali su sastavni deo kulture življenja u njemu.

“Postali smo robovi saobraćaja. On upravlja našim životima i prema njemu moramo da organizujemo sve naše planove i obaveze”, kaže Fabiana Crespo.

Da nije sve tako crno kada je reč o saobraćajnim gužvama, potvrđuje životna priča ove žene. Naime, ona je svog supruga, Mauricija, upoznala 2003. godine upravo dok je bila zaglavljena u koloni automobila.

“Vozila sam se u automobilu sa prijateljicom, a Mauricio je bio u susednoj traci, takođe u automobilu sa svojim prijateljom”, seća se Fabiana.

“Mislim da je to jedina stvar zbog koje ne mogu da se požalim kada je reč u saobraćaju u Sao Paulu”, dodaje ona.

Kako bi vozači u Sao Paulu lakše izašli na kraj sa svakodnevnim gužvama u saobraćaju, u tom gradu je osnovana radio stanica koja se bavi samo tim problemom 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Sul America Traffic Radio postoji od 2005. i ima veliki broj slušalaca koji na njenim talasima u svakom trenutku mogu da se informišu o prohodnosti određenih ulica i delova grada.

Slušaoci-reporteri često se uključuju u program kako bi jedni druge upozorili na gužvu. Tokom saobraćanog špica ekipi se priključuje i helikopter koji osmatra ulice iz vazduha, dok se tim reportera nalazi u automobilima koji kruže kroz grad.

Situacija u saobraćaju u velikim brazilskim gradovima drastično se pogoršala u prvoj deceniji 21. veka. Brazilska industrija automobila zabeležila je u tom periodu rekordnu proizvodnju zahvaljujući ekonomskom rastu ove južnoameričke države i poboljšanju standarda miliona njenih građana.

Mnogi od njih počeli su da odlaze na posao automobilima kako bi izbegli javni gradski prevoz koji uglavnom loše funkcioniše, što je stvorilo dodatne gužve u saobraćaju.

Izvor: BBC

Pogledajte kako izgleda saobraćani kolaps u Kini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saobraćajna gužva duga 180 km

Izvor: medio.rs, 25.Sep.2012

Sledeći put kada budete sedeli u svom automobilu zaglavljeni u saobraćaju, pomislite na vozače u Sao Paulu, koji je jedan od gradova sa najgorim saobraćajnim gužvama na svetu. Vozači u najvećem brazilskom gradu svakog petka mile u kolonama dugačkim i po 180 kilometara.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.