Sa srpskim tagom već možete kroz ovu zemlju

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 15:46

Sa srpskim tagom već možete kroz ovu zemlju

Jeftinija putarina uz elektronsko plaćanje uskoro za građane Srbije u još nekoliko država.

Jedinstveni sistem elektronske naplate putarine u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" namenjen je prvenstveno građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a prema najavama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, svi vozači koji imaju TAG uređaje od juna bi trebalo da kroz naplatne rampe u ovim zemljama prolaze bez zaustavljanja.

Kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Severnu Makedoniju, prema najavama nadležnih, već tokom ovog meseca svi koji imaju tagove mogu da ih prebace na postpejd, vežu za platne kartice i koriste ih nesmetano kroz ovu zemlju, a i Makedonci na isti način kroz Srbiju, pišu Novosti.

TAG je elektronski uređaj za plaćanje putarine i predstavlja način beskontaktne elektronske naplate, pri kojoj vozila prolaze bez zaustavljanja u regularnoj traci na kojoj službenik naplaćuje putarinu. Jedan TAG koristi se za jedno vozilo odgovarajuće kategorije, osim kad je reč o prvoj kategoriji, u kojoj jedan uređaj može da se koristi za više vozila.

On nema vremensko ograničenje upotrebe i na njemu se nalaze podaci o registarskom broju vozila, kategoriji puta i iznosu plaćene putarine. Cena uređaja je oko 2.000 dinara.

U JP "Putevi Srbije" s druge strane navode da će sistem početi da funkcioniše onog trenutka kada i Severna Makedonija u tehničkom delu bude spremna za povezivanje na jedinstveni veb-servis za elektronsku naplatu putarine.

"Korisnici će sa istim TAG uređajem moći da prolaze kroz Srbiju i Severnu Makedoniju tako što će se putarina naplaćivati onlajn sa registrovane platne kartice. Mi smo svim zainteresovanim zemljama u regionu već dostavili uslove pod kojima mogu da pristupe ovom servisu za elektronsku naplatu", navode iz ovog preduzeća.

Oni objašnjavaju da u slučaju da to i prihvate, korisnici će sa istim TAG uređajem prolaziti kroz više država učesnica zajedničkog projekta povezivanja u regionu. U našoj zemlji trenutno imaju više od 640.000 prodatih uređaja za elektronsku naplatu.

"Registrovanjem TAG uređaja na veb-servis za elektronsku naplatu i uz povezivanje platne kartice, korisnik ne mora da dopunjuje uređaj nego mu se cena putarine obračunava sa popustom od šest odsto i automatski naplaćuje sa registrovane platne kartice", objašnjavaju u JP "Putevi Srbije".

Ranije je bilo reči da su u toku pregovori sa Republikom Srpskom i Federacijom Bosne i Hercegovine da se priključe ovom sistemu, a interesovanje su pokazale i Hrvatska, pa i Slovenija u kojoj je na snazi naplata putarine putem vinjeta. Inače, analize pokazuju da godišnje granice tri zemlje članice inicijative "Otvoreni Balkan" pređe 300.000 kamiona.

Očekuje se da bi sistem naplate povećao bruto domaći proizvod za jedan odsto, a ukoliko bi bio uspostavljen na celom zapadnom Balkanu, porastao bi čak i za 3,5 procenata.

Kako je nedavno izjavio ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, u Evropskoj uniji postoji posebna linija za naplatu putarine za njihove građane, dok je cilj da i mi imamo posebnu liniju za građane Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.