STIŽU NOVI SEMAFORI NA PRUŽNIM PRELAZIMA: Da li će poboljšati bezbednost i kako će funkcionisati?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2023, 20:30

STIŽU NOVI SEMAFORI NA PRUŽNIM PRELAZIMA: Da li će poboljšati bezbednost i kako će funkcionisati?

Imaju isto značenje kao i ranije.

Uskoro će na pružnim prelazima početi da se zamenjuju stari semafori, piše sajt Polovni automobili. Umesto dva crvena svetla koja se naizmenično pale i gase biće postavljen semafor sa dva svetla – crvenim i žutim. Ova svetla neće treptati – kada nailazi voz, biće upaljena konstantno.

Biće postavljena vertikalno ili horizontalno, jedno ispod drugog ili jedno pored drugog.

Koje značenje imaju svetla na novim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << semaforima?

Imaju isto značenje kao i ranije – ovo je maksimalno pojednostavljeno objašnjenje kako ne bi bilo nejasnoća. Ukoliko vidite bilo koje svetlo na semaforu na pružnom prelazu, zaustavite se i sačekajte da prođe voz.

Jednostavno ne razmišljajte o boji svetla na semaforu na pružnom prelazu – ukoliko vidite da nešto svetli, odmah se zaustavite – i to bez obzira da li je rampa spuštena ili ne!

Ako nema rampe, važi isto.

Postoji izuzetak! Ukoliko vidite trepćuće žuto svetlo – to znači da je semafor u kvaru, pa treba preći prugu uz povećan oprez.

Šta znači žuto svetlo na novim semaforima?

Žuto svetlo znači potpuno isto kao i na klasičnom semaforu na bilo kojoj raskrsnici – treba da se zaustavite, ali ukoliko ne možete bezbedno da se zaustavite onda možete da prođete.

Znači, isto kao na klasičnim semaforima?

Da, značenje je isto kao na klasičnim semaforima, samo što ne postoji zeleno svetlo:

• Crveno: zabranjen prolaz

• Žuto: zabranjen prolaz, osim u slučaju kada vozilo ne može bezbedno da se zaustavi

• Trepćuće žuto: semafor je u kvaru, pa treba preći prugu uz povećan oprez

Dakle, značenje svetala je isto kao na klasičnim semaforima na raskrsnicama bez pruge, osim što ne postoji zeleno svetlo, već slobodan prolaz označava to što ni jedno svetlo nije upaljeno.

Zvučni znakovi?

Na semafore može ali i ne mora da bude dodat uređaj za davanje zvučnih znakova.

Isto kao i do sada.

Zašto se menjaju semafori?

Zbog toga da bismo se uskladili sa zemljama Evropske unije. Inače, u nekim zemljama EU i dalje se koriste stariji semafori sa samo dva crvena svetla, mada to zavisi i od pružnog prelaza.

Na primer, negde se koriste semafori sa ukupno tri svetla – dva crvena, jedno pored drugog horizontalno postavljena, koja se naizmenično pale i gase, a ispod njih se nalazi jedno žuto koje trepće neposredno pre aktiviranja crvenih svetala.

Da li će novi semafori poboljšati bezbednost na pružnim prelazima?

Ovo je teško pitanje. Na prvom mestu, mi već imamo semafore sa dva trepćuća crvena svetla čije je značenje kristalno jasno – zabranjen prolaz.

Kazna za prelazak preko pružnog prelaza kada je to zabranjeno – aktivirala se dva crvena svetla, aktivirao se zvučni signal ili je počela da se spušta rampa (ili sve zajedno) – je 100.000 do 120.000 dinara ili najmanje 15 dana zatvora.

U čemu je onda problem?

Imamo jasno definisano značenje svetlosne signalizacije i veoma oštre kazne. Zašto vozači i dalje rizikuju i svoj i tuđe živote?

Ako imate odgovor, slobodno napišite u komentarima.

Koji je rok da se zamene semafori na pružnim prelazima?

Kako piše u "novom" Zakonu:

Obavezuje se upravljač železničke infrastrukture da semafore koji najavljuju približavanje voza na svim prelazima preko pruge u nivou, koji su u upotrebi i koji se nalaze na putu na dan stupanja na snagu ovog zakona, zameni sa semaforima sa dvobojnim svetlima u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Obavezno zaustavljanje ako nema ni rampe ni semafora

Ukoliko na pružnom prelazu ne postoje rampe, ni svetla za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje voza, vozači moraju da se zaustave i tek kada se uvere da ne nailazi voz mogu da pređu.

Apelujemo na sve vozače da poštuju ovo pravilo. Kada dođe do tragedije, kasno je da se traži krivac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.