SRBI SU IZGINULI U NJEMU! Najvrednije vozilo BG sajma, a NIKO MU NE PRILAZI - nosi sa sobom KRVAVU PRIČU! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2018, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI SU IZGINULI U NJEMU! Najvrednije vozilo BG sajma, a NIKO MU NE PRILAZI - nosi sa sobom KRVAVU PRIČU! (FOTO)

Koliko je samo patnje i smrti videlo...

Kia, Mitsubishi, Audi, Honda, Mercedes, Alfa Romeo, Suzuki, Ford, Opel... sve je to lepo i krasno i svi ti proizvođači nude modele na Sajmu automobila koji vrede desetine ili stotine hiljada evra, međutim istorijski najvredniji primerak na celom događaju i vozilo koje zvanično nema materijalnu cenu delo je kompanije Packard i staro je tačno jedan vek.

U pitanju je model koji je 1918. godine poslat iz Sjedinjenih Američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Država u delovima, onda je sastavljen u Francuskoj i upućen kao vid pomoći srpskoj vojsci na Solunskom frontu. Bilo ih je deset, ali je ovaj ostao jedini u svetu. Pre 14 godina je pronađen u Lapovu u jednoj bašti, a 2014. godine je urađena restauracija. Iz Amerike je stigao plan kako da se to izvede, a njima je u znak zahvalnosti poslata jedna Fića iz naše proizvodnje.

Kamion se koristio u transportne svrhe, njime je uglavnom prevoženo oružje, a budući da datira iz vremena jedne od najslavnijih, ali i najkrvavijih priča srpske istorije takođe je svedok mnogih tragično izgubljenih života i velikog mučenja naših vojnika.

Iz tog razloga ovaj delić nacionalnog nasleđa bi trebalo da bude među posećenijim artiklima ovogodišnjeg Sajma automobila, ali nažalost nije se previše ljudi okupilo oko njega, tek s vremena na vreme neko zastane. No dobro, izdržao je stari Packard pakao Solunskog fronta, zatim čitav vek lutanja i preživeo, tako da da mu (nezasluženi) manjak pažnje i ne znači mnogo. Prevejan je to vojnik.

Možete ga videti u Hali broj 2 Beogradskog sajma među zbirkom oldtajmera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.