SPREMA NAM SE VRLO ZANIMLJIVA GODINA: KTM uskoro lansira seriju dvotočkaša s indeksom 1390

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Avg.2023, 10:28

SPREMA NAM SE VRLO ZANIMLJIVA GODINA: KTM uskoro lansira seriju dvotočkaša s indeksom 1390

Naravno, ovo se odnosi na vozače dvotočkaša, posebno one koji se zanimaju za klasu velikih motocikala iz klase enduro.

Nakon što će sledećeg meseca debitovati BMW-ov R 1300 GS, a uz ideju početka isporuka u rano proleće 2024. godine, i nakon najava promocije Honde Africe Twin, za sledeću motociklističku sezonu se spema još novina. Naime, kako prenosi više uglednih portala koji se bave temama vezanim za omiljeno prevozno sredstvo, KTM radi na novom motoru V2, a koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poneti oznaku 1390.

Vest je prvo preneo portal Bike Social, dok smo na Motorradu pročitali da je plan konstruktora iz Austrije da novi agragat najpre ugradi u model koji bi se prodavao od sledeće sezone, odnosno u Super Duke 1390. Do informacija se došlo putem čavrljanja na portalu KTM-a, gde je očito namerno lansirana informacija o novom motoru s oznakom 1390.

KTM je prethodnih godina proširio paletu modifikacija na temu Super Dukea, pa smo hipernejkid mogli da vidimo i sa sufiksima tipa Super Duke RR, Super Duke R EVO i Super Duke GT.

Zabavno je to što su sećanja na trenutak kada je rukovodstvo KTM-a govorilo da su supermotocikli visokih performansi loša ideja još uvek živa. Ispada da su hipernejkidi ipak ok u tom smislu. A, ako (ili možda je bolje reći "kada") dođe novi 1390 V-twin, očekujemo da će imati veću snagu od trenutnog stanja s motorom s indeksom 1290, gde je agregata na nivou od 180 konjskih snaga.

Ipak, ne bi trebalo očekivati poveći prirast snage, najpre zbog propisa o emisijama izduvnih gasova. Razlog zašto motocikli dobijaju sve veće i veće motore nije u marketingu i najavi veće zapremine, već je zato što motori moraju biti veći da bi mogli da ponude slične perfrormanse, uprkos zaoštravanju ekoloških normativa. Zato i ima smisla očekivati da će budući 1390 nuditi nekih 190 konjskih snaga, uz oko 145 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. Takođe, postoje indicije da bi novi agregat mogao biti sklapan i u Kini, od strane firme CFMoto.

Prvo tržište na kom će novajlija nastupiti biće po tradiciji evropsku, dok bi ga Severnoamerikanci mogli dobiti u kasnijem delu 2024.

Vredno pomena je i to da najave novog Super Dukea indikuju i dolazak nove prednje svetlosne grupe, ali to i nije priča koja datira od pre par dana. Iako nema jasnih garancija, u sledećoj godini bismo mogli da vidimo i modele s indeksom 1390 Super Adventure.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.