SPREČITE KVAR I SKUPE POPRAVKE: Pre nego što se zaustavite i ugasite motor obavezno uradite OVU STVAR

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2023, 10:21

SPREČITE KVAR I SKUPE POPRAVKE: Pre nego što se zaustavite i ugasite motor obavezno uradite OVU STVAR

Da li isključujete klimu u automobilu pre nego što ugasite motor?

Vožnja bez klima-uređaja u automobilu po vrelim danima je nezamisliva i nikako nije preporučljiva zbog rizika koji nosi, ali jednu stvar veliki broj vozača ne praktikuje, čime rizikuju nepotrebne kvarove.

Ako to ne radite možda svom vozilu možete pričiniti više štete nego što mislite. Zato je važno isključiti klima-uređaj pre zaustavljanja automobila, odnosno gašenja motora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Kompresor klima-uređaja zahteva znatnu količinu energije, a ako ga ostavite uključenim, baterija se može preterano opteretiti, skraćujući joj životni vek.

Osim toga, neisključivanje klimatizacijskih uređaja može dovesti do skupljanja vlage u ventilacionim kanalima.

To može uzrokovati skupe kvarove, budući da se kondenzacija nastala tokom rada kompresora može nakupiti u cevima, što s vremenom dovodi do propadanja.

Najbolja praksa je isključiti klima-uređaj nekoliko minuta pre dolaska na odredište. To omogućava pravilno obnavljanje baterije i nestanak vlage.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.