SPORA VOŽNJA - BRZA KAZNA: Evo kolika je NAJMANJA BRZINA na Autobanu

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 19:29

SPORA VOŽNJA - BRZA KAZNA: Evo kolika je NAJMANJA BRZINA na Autobanu

Rešili da uvedu nove propise...

Termin "minimalna brzina" ne postoji u nemačkom Zakonu o drumskom saobraćaju (StVO), ali postoji propis po kome se auto-putem u Nemačkoj ne smeju kretati vozila koja ne mogu da razviju brzinu veću od 60 km/h.

- Bez valjanog razloga, motorna vozila ne smeju da voze toliko sporo da ometaju odvijanje saobraćaja. Vozač mora voziti u granicama lokalne brzine na način da doprinosi odvijanju saobraćaja. Granica spore vožnje je dakle >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tamo gde se drugi namerno ometaju - odgovor je ADAC-a svima koji se pitaju koja je minimalna dozvoljena brzina na auto-putu u Nemačkoj.

Naime, prema Zakonu o saobraćaju na putevima (StVO), autoputevima su dozvoljena samo ona vozila koja zbog svojih performansi mogu da voze brže od 60 km/h, preneo je ADAC.

Svako ko namerno ometa druga vozila sporom vožnjom može biti kažnjen sa 20 evra.

Propisi o drumskom saobraćaju takođe nalažu da brzinu treba prilagoditi okolnostima, uključujući uslove na putu, uslove saobraćaja (npr. zagušenja ili spor saobraćaj) i vremenske uslove.

Individualne veštine vozača takođe igraju ulogu: na primer, vozač početnik može da vozi opreznije i sporije.

ADAC takođe navodi velike i teške transporte, kao i starije automobile sa malom snagom motora kao još jedan mogući razlog za malu brzinu kretanja na auto-putu.

U junu je organizacija Deutsche Verkehrswacht (DVW) zagovarala ograničenje brzine od 130 kilometara na sat na auto-putevima i standardnu brzinu od 80 kilometara na sat na putevima van gradova.

- Ako smanjimo brzinu u drumskom saobraćaju, možemo efikasno sprečiti mnoge teške nezgode - rekao je predsednik DVW i bivši savezni ministar saobraćaja Kurt Bodevig.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.