SOLARNE FOLIJE NA KOLIMA: Kako funkcionišu i koji tip folija je dobar za vozače

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 18:06

SOLARNE FOLIJE NA KOLIMA: Kako funkcionišu i koji tip folija je dobar za vozače

Kratko upustvo i istorijat.

Prve solarne film folije za automobile predstavljene su ranih 1960-ih. To su bili jednostavni obojeni filmovi, koji su imali tendenciju da promene boju, i da se nakon dužeg izlaganja suncu pojave mehurići. Nije iznenađujuće da ovi grubi filmovi takođe nisu bili u stanju da reflektuju toplotu.

Godine 1966. izumljen je solarni film sa metalnim premazima dodatim providnom poliesteru. Oni mogu blokirati štetne UV zrake i toplotu međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << većina ovih filmova je takođe bila takoreći beskorisna. Zatim, kasnih 70-ih, tamniji solarni film postao je popularan, prvenstveno zbog privatnosti. Iako tamne folije za prozore mogu biti estetski ugodne i odlične su za privatnost, one takođe ometaju vidljivost.

Početkom 90-ih uveden je hibridni solarni film koji je koristio i metalne supstance i boje. Ovi filmovi mogu blokirati UV zrake i smanjiti toplotu. U isto vreme, imali su i zatamnjenu nijansu kako bi se smanjio odsjaj. Takvi hibridni filmovi su i danas dostupni, različite kompanije su smislile vlasničke tehnike i procese za dalje poboljšanje solarnog filma. Noviji razvoj su keramički solarni filmovi, koji tvrde da nude još bolje performanse od hibridnih. Pošto keramički filmovi ne sadrže metalne supstance, neće blokirati bežične signale.

Solarni film folije pomažu da unutrašnjost vašeg automobila bude hladnija tako što minimizira količinu, sunčeve energije I radijacije koja ulazi kroz prozore. Dakle, efikasnost solarnog filma se procenjuje na osnovu njegovog UV odbacivanja, infracrvenog odbacivanja i stope ukupne odbijene solarne energije.

Efikasnost solarnih filma folija nije zasnovana samo na njihovim vrednostima prenosa vidljive svetlosti, sunčevo zračenje se sastoji od tri komponente, vidljive svetlosti, infracrvenih (oseća se kao toplota) i nevidljivih ultraljubičastih zraka. Dakle, zadržavanje toplote nije tako jednostavno kao blokiranje vidljive svetlosti. Tamniji solarni filmovi nisu nužno bolji od svetlijih kada je u pitanju održavanje automobila hladnim.

Fabrička nijansa- ovo nije baš solarni film, stakla se farbaju tokom procesa proizvodnje kako bi se postigla tamnija nijansa. Ovo ne obezbeđuje odbijanje UV ili toplote.

Solarni film na bazi boje- kao što ime govori, ovo je jednostavno poliesterski film obojen pigmentima u boji kako bi se postigla nijansa.

Obojeni filmovi- su obično niske cene i dostupni su u mnogo različitih nijansi, ali imaju tendenciju da promene boju pod dugotrajnim izlaganjem UV zračenju. Pored toga, ovi filmovi nisu u stanju da blokiraju UV, infracrveno zračenje i toplotu od sunca.

Metalne film folije - se obično prave postupkom raspršivanja, koji oblaže film izuzetno finim slojem metalnog jedinjenja. Takvi filmovi su veoma efikasni u blokiranju i reflektovanju sunčevog zračenja. Nedostatak metalnog solarnog filma je to što oni imaju tendenciju da utiču na GPS uređaje i bežičnu vezu.

Hibridni filmovi- Ove folije kombinuju elemente obojenih i metalnih filmova kako bi izvukli najbolje od obe vrste. Sa ovom tehnologijom, kompanije proizvode solarni film koji nije previše taman, ali je u stanju da blokira više zračenja i toplote.

Filmo folije na bazi keramike- Proizvedeni na sličan način kao i metalne film folije, ovi filmovi su raspršeni nano-keramičkim česticama. Pošto keramičke čestice nisu na bazi metala, one ne ometaju radio i elektronske talase uređaja kao što su mobilni telefoni i GPS sistemi.

S obzirom na vrlo visoku tendenciju promene klime, mnogi vozači smatraju da im je  ovakav sistem zaštite neophodan. Solarne film folije povećavaju udobnost putnika održavajući unutrašnjost vašeg automobila hladnijom. Oni takođe blokiraju štetne UV zrake koji vremenom mogu oštetiti unutrašnjost vašeg automobila. UV zraci uzrokuju bledenje tkanine i pucanje kože.

Smanjenjem odsjaja, folija za prozore takođe može značajno povećati udobnost i bezbednost pri vožnji u svetlijim uslovima. Takođe može pomoći u smanjenju rizika od povreda u nesreći, kvalitetna film folija sa jakim lepkom može da drži razbijeno staklo zajedno. Bez solarnog filma, sudar koji razbije prozore može prskati krhotine stakla na putnike u vozilu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.