SIGURNO NISTE ZNALI: U ovim situacijama NIKAKO ne smete da palite MAGLENKE na automobilu

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2023, 20:01

SIGURNO NISTE ZNALI: U ovim situacijama NIKAKO ne smete da palite MAGLENKE na automobilu

Pravilna upotreba.

Maglenke su svetla za maglu na automobilu, što im sam naziv i kaže, ali zakonom je dozvoljeno koristiti ih u svim vremenskim uslovima što se odnosi na prednja svetla. U slučaju da koristite zadnje maglenke kada nije magla, možete biti kažnjeni.

Savremeni propisi nalažu upotrebu belih svetla kao osnovnih, kakve farove velika većina današnjih automobila i ima, dok prednje maglenke smeju da budu i žute boje.

U periodu između >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tridesetih godina prošlog veka i 1993, francuski automobili su pratili domaći zakon o žutoj boji farova. Jedan od argumenata za to, glasio je da vozač bolje vidi kada vozi po magli ukoliko koristi žuto svetlo.

Žuti filteri svetla smanjuju udeo plavog svetla koje intenzivnije vidimo kao odbljesak od čestice magle, ali takođe i prigušuju ukupnu svetlost koju far emituje.

Upravo zbog toga, Evropska unija je propisala bela svetla kao osnovna, kakva velika većina automobila danas i ima, dok prednje maglenke smeju da budu i žute boje.

Svetlo te boje sadrži manje visokofrekventivnog, odnosno kratkotalasnog plavog i ljubičastog svetla, koje vozač kao odbljesk, kao i po jačini odsjaja, vidi dosta intenzivnije.

Osnovno pravilo korišćenja maglenki glasi: Isključujte prednje ili zadnje maglenke čim uočite automobil ispred, odnosno iza sebe. Maglenka može više da zaslepi druge učesnike u saobraćaju, nego da osvetljava put, pogotovo intenzivna zadnja.

Prednje maglenke su korisne i za osvetljavanje puta neposredno ispred automobila, zbog čega ih neki proizvođači programiraju tako da se pale pri skretanjima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.