SERBIAN DRIFT CHAMPIONSHIP: Otvaranje ovogodišnje sezone drifta u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2023, 12:46

SERBIAN DRIFT CHAMPIONSHIP: Otvaranje ovogodišnje sezone drifta u Srbiji

Mesto pozitivnih vibracija.

Otvaranje sezone Serbian draft championshipa ove godine je u Čačku, gradu drifta, u kome se tradicionalno održavaju  trke tokom maja meseca.

Ove godine obeležava se 10 godina od prve trke u gradu na Moravi i dvadeset godina od prvog Tuning Styling Show, eventa održanog na Novom Beogradu, 2003.godine. Druga destinacija drift karavana ove sezone je Bijeljina. Treća trka se vozi u Kuli a finale će biti ponovo u Čačku.

Drift >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se izdvaja od ostalih auto disciplina jer kombinuje brzinu automobila, snagu motora i preciznost u vožnji. Ne propušta se zbog izuzetne atmosfere, velikog broj učesnika i posetilaca, dima spaljenih guma, zvuka snažnih motora i gromoglasnog navijanja.

Ove godine trke se voze u terminu 27/28.05.2023. godine i počinju od 11 časova.

U subotu se vozi domaći SDC šampionat, podeljen u dve klase „Street“, i klasi "PRO " a u nedelju, prva ovogodišnja, međunarodna trka "Day of Champions".

Takmicenje počinje sa probnimam vožnjama i treninzima pa posle toga kreću kvalifikacije a po završetku kvalifikacija na osnovu osvojenih bodova prave se parovi i vozi se, twin-drift.

U zavisnosti od broja vozača može da se vozi se TOP 8 ili TOP 16 (a ponekad kada je registrovano mnogo vozača i TOP 32).

Tvinovi ili vožnja u parovima, u kojima svaki vozač prvi vozi kao vođa (lider), a u drugoj trci kao prateći vozač (pratioc). Cilj lidera je da prođe trku kompetentno i tečno, a pratilac mora sinhrono da ponavi pokrete lidera i da ostane jako blizu njega, ali da ne dozvoli sudar i odvajanje od automobila vodećeg takmičara.

U parovima, rezultat određuju sudije, a pobednik u twin driftu ide dalje kroz eliminacioni sistem.

Sudijiski tim čine trojica sudija, najčešće su u pitanju bivši drift vozači.

U cilju popularizacije i omasovljenja ove mlade auto discipline u Srbiji, od Prošle trkačke sezone uvodi se „Street“  klasa!

Šta je potrebno da se pridruži popularnoj drift familiji? 

Ukratko, neophodan je automobil  koji ima zadnju vuču i koji nije snažniji od 300ks.  Pneumatici na njemu nesmeju biti veći od propisanih 225 x 17".

Sportsko sedište - popularna kadica i pojas sa kačenjem na četri tačke su obavezni  ( mogu i sa isteklom homologacijom).

I sad najvažnije: zaštitni kavez/ roll bar  se preporučuje ali u prvoj sezoni učestvovanja nije obavezan!

Potrebna je i trkačka licenca koju izdaje Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS).

Od opreme potrebne vozaču obavezani su trkački kombinezon, patike i kaciga (može i sa isteklom homoloacijom).

Možda nemate budžet da napravite  čudovište snage 400 i više ks ali je zato "Street" klasa osmišljena za vas. Ovo je jedinstvena šampionska serija koja vozačima svih nivoa veština i podešavanja automobila, omogućava da se jeftino nadmeću i da pod jednakim uslovima pokušaju da se popnu na podijum.

Na kraju, nemojte nikad smetnuti s uma: Ulica nije trkačka staza!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.