SA TELEFONA, NA AUTOMOBILE: Xiaomi dobio odobrenje za proizvodnju električnih vozila

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2023, 21:15

SA TELEFONA, NA AUTOMOBILE: Xiaomi dobio odobrenje za proizvodnju električnih vozila

Obećao ulaganje od 10 milijardi dolara.

Kompanija Xiaomi dobio je odobrenje kineskog državnog planera za proizvodnju električnih vozila (EV), izjavile su dve osobe bliske tom pitanju, što je veliki korak ka cilju kompanije koja se primarno bavi proizvodnjom pametnih telefona da proizvodi automobile do početka sledeće godine.

Nacionalna komisija za razvoj i reformu (NDRC), koja reguliše nova ulaganja i proizvodne kapacitete u kineskoj automobilskoj industriji, dala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je odobrenje za proizvodnju električnih vozila kompaniji Xiaomi sa sedištem u Pekingu ranije ovog meseca. Xiaomijev poduhvat tek je četvrti od kraja 2017. koji je dobio odobrenje NDRC-a, prenosi N1 Sarajevo.

Dok NDRC-ovo odobrenje približava Xiaomi masovnoj proizvodnji električnih vozila više od dve godine nakon što je prvi put kompanija objavila svoje planove, poduhvatu je još potrebno odobrenje Ministarstva industrije i informacija (MIIT), koje procjenjuje nove proizvođače automobila i modele u pogledu tehničkih i bezbednosnih uslova.

I to bi ušlo u kineski sektor proizvodnje automobila u vreme kada se najveće svetsko tržište automobila bori sa nizom problema, uključujući preopterećenost kapaciteta i usporavanje potražnje koji su podstakli rat cena i pogodili marže dobavljača.

Xiaomi je obećao ulaganje od 10 milijardi dolara tokom jedne decenije u automobilski biznis i postavio za cilj masovnu proizvodnju svojih prvih automobila u prvoj polovini 2024. Ali, bilo je sumnje da li bi rok mogao biti ispunjen jer je NDRC bio oprezan u odobravanju novih Planova proizvodnje električnih vozila kompanijama zbog zabrinutosti oko prevelikih kapaciteta i usporavanja potražnje u sektoru.

Plan kompanije Tesla Inc (TSLA.O) da proširi svoju fabriku u Šangaju još nije dobio odobrenje za nastavak, javio je Rojters u junu. A izvori iz industrije su ranije rekli toj agenciji da američki proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid Group (LCID.O) želi da proizvodi automobile u Kini, ali su mu rekli da je ta mogućnost mala.

Rojters nije odmah mogao da utvrdi zašto je NDRC odobrio Xiaomi. Vlada je označila kompaniju proizvođača električnih vozila kao važan projekat industrijske modernizacije.

Xiaomi, koji poseduje treći najveći svetski brend pametnih telefona po isporukama, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. NDRC i MIIT takođe nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Izvori su odbili da budu imenovani.

Dok je čekao odobrenja, Xiaomi je nastavio sa tim poduhvatom, dovršavajući izgradnju fabričkih objekata sposobnih za proizvodnju 200.000 električnih vozila godišnje u Pekingu, navodi se u izveštaju državnog lista Peking dejli u julu.

Xiaomi planira da proizvede oko 100.000 električnih vozila sledeće godine, rekao je jedan od izvora. Takođe je ubrzao zapošljavanje radnika za svoju fabriku električnih vozila od prošle sedmice, jer priprema povećanje proizvodnje u decembru, rekla su za Rojters dva radnika Xiaomija, koji nisu želeli da budu imenovani zbog osetljivosti tog pitanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.