Radioaktivnim materijalom prekrivaju puteve?

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 15:01

Radioaktivnim materijalom prekrivaju puteve?

Zakonodavno telo Floride usvojilo je zakon koji bi dozvolio upotrebu radioaktivnog materijala u izgradnji puteva.

Lokalna televizijska stanica VFTV Orlando izveštava o zakonu koji je nedavno usvojen na Floridi koji bi dozvolio upotrebu radioaktivnog materijala u izgradnji puteva. Brojne grupe i udruženja, od ekoloških do konzervativnih, pozivaju guvernera Floride Rona DeSantisa da stavi veto na zakon, jer bi, ako bude potpisan, omogućio upotrebu fosfogipsa (nusproizvoda proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << đubriva) u izgradnji puteva širom države.

Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) zabranjuje upotrebu fosfogipsa zbog opasnosti koju predstavlja za učesnike u saobraćaju i životnu sredinu. Upotreba ovog radioaktivnog materijala neće početi odmah ako DeSantis potpiše zakon. Sam zakon će uputiti Odeljenje za saobraćaj Floride da prouči izvodljivost korišćenja materijala na državnim putevima, a takođe se izražava zabrinutost u vezi sa relativno ranim datumom završetka studije, koji je određen za proleće 2024. godine.

Mnogo je protivnika ovog zakona. Neki tvrde da je ovo opasan način da se industrija đubriva oslobodi nusproizvoda jer ne bi morali da pakuju i bezbedno skladište fosfogips, već bi ga jednostavno mogli dati državi na korišćenje (Florida već skladišti više od milijardu tona takvog materijala) . Drugi, poput advokata Rejčel Karan iz organizacije People for Protecting Peace River, u suštini su rekli da nijedan guverner pri zdravom umu ne bi razmišljao o tako nešto.

Podsetimo i da je Trampova administracija već pokušala da koristi fosfogips na putevima 2020. godine, ali je nakon negodovanja, koja je uključivala sve, od peticija do tužbi, EPA odustala i povukla odobrenje. To je, inače, materijal koji nema visoku radioaktivnost, ali je u izvesnoj meri ima i to izaziva zabrinutost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.