REŠAVANJE NEDOUMICE: Čemu služe i iz kog razloga ima toliko LEŽEĆIH POLICAJACA na kolovozu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 21:19

REŠAVANJE NEDOUMICE: Čemu služe i iz kog razloga ima toliko "LEŽEĆIH POLICAJACA" na kolovozu?

Modni trend ili nezaobilazan element sigurnosti?

Ležeći policajac je naziv za prepreku koja se postavlja preko kolovoza kako bi se na tom mestu naterali vozači da smanje brzinu. Ako se brzina ne smanji, automobil ili vozilo odskoči i dobro se protrese kad prelazi preko ležećeg policajca, što može dovesti do oštećenja donjeg dela vozila.

Teško da se zna ko je i kada prvi put upotrebio naziv "ležeći policajac" za veštačku prepreku na kolovozu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojom se vozači primoravaju da u cilju bezbednosti saobraćaja, na pojedinim mestima, smanje brzinu vozila. Kao što je poznato, ova ispupčenja na kolovozu valjkastog oblika, izgrađena od betona, asfalta ili specijalne gume, postavljaju se najčešće u blizini škola, dečjih vrtića, igrališta, zabavnih parkova, šetališta. Tamo gde se masovnije pojavljuju pešaci, naročito deca.

Na tim mestima vozači, hteli ne hteli, moraju da uspore vožnju ako ne žele da dožive vrlo neprijatan potres u vozilu ili, eventualno, oštećenje kola. Sigurno da "disciplinovanje" vozača na ovaj način nije od samog početka primljeno sa odobravanjem, pa su neugodne prepreke verovatno ljubitelji brze vožnje nazvali "ležeći policajac".

Začudo, ovaj ironični izraz postepeno su prihvatili i ostali učesnici u saobraćaju, zatim saobraćajni stručnjaci, pa se odomaćio i u stručnoj literaturi, priručnicima i testovima za polaganje vozačkih ispita.

Ovaj termin nije na mestu jer se na izvestan način podsmeva jednoj profesiji i njenim pripadnicima, uniformisanim saobraćajcima koji brinu o našem životu na ulicama i putevima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.