RAST CENA: Da li će jeftini automobili nestati sa tržišta?

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 08:18

RAST CENA: Da li će jeftini automobili nestati sa tržišta?

Nemački ADAC upozorava na opasan trend, nova vozila uskoro samo za dobrostojeće.

Novi automobili su sve skuplji, a ako se ovakav trend nastavi, na tržištu praktično neće više biti vozila za one sa plićim džepom.

Na nemačkom tržištu novih automobila već vlada nestašica manjih i povoljnih vozila kojima je usled slabe ponude porasla cena, javljaju nemački mediji, dodajući da nemački automobilski klub ADAC kritikuje takvo stanje.

- Porast cena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << automobila i ukidanje proizvodnje mnogih manjih modela kod proizvođača utiču na manjak povoljnih automobila na tržištu - saopštili su iz najvećeg europskog automobilskog kluba ADAC.

ADAC kritikuje proizvođače automobila da gotovo uopšte ne plasiraju manje modele na tržište. Kompanije Volkswagen i Peugeot prekidaju proizvodnju svojih manjih modela Up i 108.

- Sva četiri manja modela, Dacia Sandero, Fiat Panda, Citroen C3 i Mitsubishi Space Star su sada po ceni premašili granicu od 10.000 evra i jedini su modeli koji ne prelaze granicu od 15.000 evra - kaže se u saopštenju.

Ipak, većina tih modela uz tek nešto dodatne oprema prelazi i granicu od 15.000 evra. Podsećanja radi, Dacia Sandero je 2019. koštala oko 7.000 eura uz osnovnu opremu.

Kritikuje se takođe i nemogućnost kupovine dodatne sigurnosne opreme poput bočnih vazdušnih jastuka. Tu mogućnost od četiri navedena manja modela nudi samo Mitsubishi, ali uz doplatu i u paketu od čak 6.800 evra.

Od četiri navedena modela ispod 15.000 evra kod dva modela, Dacie Sandero i Citroena C3, je osim toga u poređenju sa poslednjim vrednovanjem ADAC-a pao i nivo kvaliteta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.