Promena trendova? U Švedskoj će opasti udeo električnih automobila u prodaji novih vozila

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 10:01

Promena trendova? U Švedskoj će opasti udeo električnih automobila u prodaji novih vozila

Planovi skoro svih ključnih političkih igrača u Evropi zasnivaju se na povećanju prodaje električnih automobila. Ali na nekim tržištima može doći do preokreta.

Nemačka ukida subvencije za prodaju električnih automobila, što će sigurno rezultirati zahlađenjem tržišta, a čini se da pad prodaje čeka i Švedsku. Industrijska organizacija Mobility Sweden sumirala je 2023. godinu i istovremeno dala prognozu za 2024.

"Poslednjih godina svedoci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo pozitivnih pomaka u pogledu elektrifikacije švedskog tržišta putničkih automobila. Stoga je zabrinjavajuće da je tempo elektrifikacije usporen 2023. godine i da se očekuje da će po prvi put njihov udeo u prodaji opasti. Sada su potrebne vladine mere za podsticanje prodaje električnih automobila na privatnom tržištu", kaže Matijas Bergman, izvršni direktor Mobility Sweden.

Prošle godine u Švedskoj je registrovano ukupno 665.023 novih putničkih automobila, od čega su skoro 39 odsto bili električni automobili. Sada Mobility Sweden veruje da će se stopa elektrifikacije usporiti.

Švedska je u recesiji koja teško pogađa i domaćinstva i kompanije, naglašava Mobility Sweden. Istovremeno, vladinom akcionom planu za klimu nedostaje jasan pravac, što dodatno povećava neizvesnost.

Kada je reč o električnim automobilima, predviđa se da će udeo pasti sa ovogodišnjih skoro 39 odsto na 35 odsto. Mobility Sweden zasniva svoje prognoze na slaboj potražnji među privatnim kupcima i udelu električnih automobila u ukupnim narudžbinama, uz nedostatak konkretne politike.

Da li je vest iz Švedske najava "hlađenja" celog evropskog tržišta? Vreme će pokazati...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Švedskoj će opasti udio električnih automobila u prodaji novih vozila

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jan.2024

Planovi skoro svih ključnih političkih igrača u Evropi zasnivaju se na povećanju prodaje električnih automobila. Ali na nekim tržištima može doći do preokreta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.