Prodaje se najbrži automobil na svetu – iz 1903. FOTO

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 11:17

Prodaje se najbrži automobil na svetu – iz 1903. FOTO

Na svetu ih je ostalo samo pet. Ima četvorocilindarski motor od 9.23 litra sa svega 60 KS, ali je bio najbrži automobil u svoje vreme.

Krajem meseca na aukciji će biti ponuđen svojevremeno revolucionarni Mercedes 60 Simplex, koji je kada je proizveden 1903. godine bio najbrži masovno proizveden automobil na svetu. Sada je unuka prvobitnog vlasnika odlučila da ga proda.

Na svetu ih je ostalo samo pet. Ima četvorocilindrični motor od 9.23 litara sa 60 ks i četvorostepeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << menjač. Kada je bio nov, bio je najbrži automobil na svetu, tada potpuno ručno pravljen, sa maksimalnom brzinom od 130 km/h.

Sada, 121 godinu nakon što je njen deda, britanski izdavač i entuzijasta motosporta Alfred Hemsvort kupio ovaj Mercedes 60 Simplex, unuka Elizabet Hemsvort odlučila je da ga proda i Gooding & Company će ga prodati na aukciji na Floridi 29. februara.

Hemsvort je kupio Simplex 60 direktno od dilera Mercedesa u Francuskoj, Emila Jelineka, koji je navodno ubedio Gotliba Dajmlera i Vilhelma Majbaha da nazovu automobil po njegovoj ćerki Mercedes.

Automobil je učestvovao u nekoliko trka kada je bio nov, i pobedio na nekima od njih. Iako po definiciji nije trkački automobil, njegova zadnja sedišta i zadnji branik su mogli da se uklone, a njegovo dugo međuosovinsko rastojanje i relativno mala masa činili su ga dovoljno okretnim.

Hemsvort je umro 1922. godine, ostavljajući za sobom prelepo nasleđe i impresivnu kolekciju automobila.

Simplex je nasledio njegov 12-godišnji sin Alfred. Dobro ga je sačuvala porodica, koja ga je 1956. izložila u Britanskom nacionalnom muzeju motora, koji je Lord osnovao i po kome je muzej dobio ime.

Automobil je prvobitno kupljen za 25.000 zlatnih maraka, što bi danas bila vrednost oko 200.000 evra. Ali aukcijska kuća očekuje da će zauzvrat dobiti najmanje 10 miliona dolara. Auto je u solidnom stanju, ali zahteva restauraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.