Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2016, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak Škode 130 RS u obliku koncepta R200 Non-Fiction (FOTO)

Česi su veoma ponosni na svoju automobilsku istoriju i tradiciju koja je među najdužima na svijetu. Dizajner Petr Novák je došao na ideju da vrati u život nekadašnji sportski kupe koji je i kod nas bio popularan - "škodu 130", odnosno reli verziju "RS".

Česi su veoma ponosni na svoju automobilsku istoriju i tradiciju koja je među najdužima na svijetu. Dizajner Petr Novák je došao na ideju da vrati u život nekadašnji sportski kupe koji je i kod nas bio popularan – >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << “škodu 130”, odnosno reli verziju “RS”.

Na taj način je želio da obilježi četrdesetogodišnjicu ovog modela. Interesantno je da koncept pod nazivom “R200 non-fikšn” (R200 Non-Fiction) zaista nije fikcija i crtež na papiru, već potpuno funkcionalan automobil.

Auto je zapravo napravljen na platformi “audija R8 4,2 FSI V8” prve generacije. Izrada i sređivanje automobila je trajalo 18 mjeseci, a dosta elemenata je preuzeto sa drugih modela čije su bazne kompanije u vlasništvu VW grupe.

Na primjer, iskorišćeni su farovi “bentlija mulsejn” (Bentley Mulsanne), dok su zadnja svjetla preuzeta sa “lamborginija galardo” (Lamborghini Gallardo) druge generacije.

“Škodu R200 non-fikšn” pokreće V8 4,2 atmosferski motor a snaga se prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog manuelnog mjenjača. Podaci o snazi nisu navedeni ali se pretpostavlja da su slični onim kod “audija” – 420 KS i 430 Nm.

Auto je trenutno izložen u DOX centru za savremenu umjetnost u Pragu. Interesantno je da auto nije samo prototip koji je napravljen da ubrzo bude zaboravljen.

Početak serijske proizvodnje je planiran za januar 2016. a za sada je plan da se napravi 24 primjerka, od kojih će svaki imati početnu cijenu od oko 255.000 evra.

(NN/magazinauto.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.