Platiš pola kazne, pola ti se prašta?

Izvor: B92, 31.Maj.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platiš pola kazne, pola ti se prašta?

U Srbiji bi uskoro trebalo da bude uveden prekršajni nalog koji će omogućiti da građani koji u određenom roku plate polovinu novčane kazne budu oslobođeni obaveze da izmire preostali iznos.

Kako piše "Blic", ovo je jedna od značajnijih novina u nacrtu novog zakona o prekršajima, koji bi prema najavama iz Ministarstva pravde mogao da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Ovim zakonom bi trebalo da budu obuhvaćeni i saobraćajni prekršaji, ali se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekršajni nalog izdaje samo za kazne koje predviđena kazna ima fiksni iznos.

"Ako osoba protiv koje je izdat nalog plati polovinu kazne u roku od osam dana od dana prijema naloga, biće oslobođen plaćanja druge polovine kazne. Onaj ko smatra da je nepravedno kažnjen, može da primerak naloga pošalje u sud i time automatski pokreće prekršajni postupak", kaže za "Blic" Zoran Pašalić, v. d. presednika Višeg suda i član ruadne grupe za izradu pomenutog zakona.

Na taj način građani imaju vid sudske zaštite od samovolje i grešaka, neadekvatnog ponašanja predstavnika državnih organa, a ako građanin nije u pravu, ne može da mu se izrekne veća kazna od one navedene u nalogu.

Osim toga, budući zakon predviđa i registar neplaćenih novčanih kazni, pa svi koji ne plate na primer neće moći da registruju automobil ili registruju firmu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Platiš pola kazne, pola ti se prašta?

Izvor: Telegraf.rs, 31.Maj.2013

Novi zakon o prekršajima predviđa da se građani oslobode plaćanja ostatka ukoliko polovinu kazne plate u roku od osam dana, ali i da oni koji ne plaćaju ne mogu da registruju automobili ili firmu

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.