PUŠENJE U TOKU VOŽNJE: Zbog ove radnje možete platiti i veliku NOVČANU KAZNU (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 08:05

PUŠENJE U TOKU VOŽNJE: Zbog ove radnje možete platiti i veliku NOVČANU KAZNU (FOTO)

Opasno ili ipak ne?

Pušenje cigareta za volanom je nebezbedno koliko i pisanje tekstualnih poruka preko mobilnog telefona. U nekim zemljama je pušenje u automobilu zabranjeno zbog štetnosti za zdravlje "pasivnih pušača".

Pušenje jedne cigarete u kabini automobila koja stoji, za kratko vreme će napraviti pravu gasnu komoru.  Neki vozači vide rešenje u tome, da otvore prozor svog automobila i cigaretu drže na samom otvoru. Ni to nije rešenje, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u takvoj situaciji, koncentracija štetnih materija je čak dve trećina veća nego u zadimljenom restoranu.

Konzumiranje cigareta sa sobom nosi nekoliko neželjenih ometanja. Ponekad možemo videti vozače koji puše cigaretu, a čiji pokreti izgledaju zanimljivije od najveštijih žonglera. Posebno kada želi upaliti cigaretu, traži upaljač…

Ritual pušenja za volanom može biti opasan kao i slanje tekstualnih poruka sa mobilnog telefona. Opasnost od rizika saobraćajne nesreće, kod pušača je čak šest puta veća, nego kod vozača koji ne konzumiraju cigarete.

Pored toga, u prisustvu vozača pušača, ispaštaju i pasivni pušači, odnosno osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini. Kada je u pitanju rizik od kardiovaskularnih bolesti, pasivni pušači su jednako pogođeni kao lakše aktivni pušači.

Posebno pogođena kategorija su deca i zato ne iznenađuje što je pušenje u automobilu u nekim zemljama kažnjivo. U Italiji je zabranjeno pušenje u automobilu u kojem se nalaze deca ili trudnice. U Engleskoj i Velsu ne sme pušiti vozač, niti drugi putnici, ako se u automobilu nalaze osobe mlađe od 18 godina (pušenje je zabranjeno i u automobilu koji stoji, čak i ako su prozori otvoreni). Slično je i u Škotskoj i Irskoj.

Na Kipru je zabranjeno pušiti u prisustvu osobe mlađe od 16 godina, a u Francuskoj ako se vozite sa decom mlađom od 12 godina. Na Malti je zabranjeno pušenje (odnosi se i na elektronske cigarete u automobilu ako su unutra osobe mlađe od 16 godina. Ova zabrana se odnosi na vozača i druge putnike.

Ukoliko ne poštujete ova pravila, novčana kazna u Škotskoj iznosi 1000 funti, u Italiji 650 evra, a u Irskoj kazna iznosi u visini od 100 evra. Na Kipru, kazna je 85 evra, a u Francuskoj 68 evra. Ukoliko ovu zabranu ignorišete na Malti, platićete kaznu od 50 evra. Pored zemalja u EU, pušenje u automobilu zabranjeno je i u SAD, Australiji, Kanadi, Južnoafričkoj republici, Bahreinu, Kataru, Ujedinjenim arapskim emiratima.

U Srbiji nije protivzakonito pušiti cigarete u automobilu, ali ako vas ta radnja ometa u toku vožnje, čak i ako ne dođe do nesreće, mogli biste biti optuženi za neopreznu vožnju ili nekontrolisanje vozila.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.