PRIVILEGIJE: Uvodi se novi ZAKON za trudnice za volanom

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 16:39

PRIVILEGIJE: Uvodi se novi ZAKON za trudnice za volanom

Pozitivno diskriminatorni tretman.

U Rusiji je pokrenuta inicijativa za uvođenje u propise mogućnosti implementacije nalepnice na kojoj će pisati "Trudnica", na temelju koje će vozačice, tj. buduće majke dobijati dodatne privilegije, poput recimo besplatnog parkiranja u trajanju od jednog sata.

Predlog je upućen na razmatranje poslanicima u Državnoj dumi od strane Nove narodne partije koju u parlamentu predvodi Vladislav Davankov, preneo je lokalni list RIA Novosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ako ideja bude uvedena u zbilju kroz pravni okvir ruske države, buduće majke za volanom bi dobile pravo na besplatan prvi sat parkiranja.

Predlagači očekuju da bi oznaka na automobilu koja identifikuje trudnicu za volanom, motivisala i druge učesnike u saobraćaju na ponašanje s više obzira, uz izbegavanja opasnih manevara bilo koje vrste. Ipak, uz ovu ideju nije plasirano i rešenje izgleda nalepnice koja se najavljuje.

Ruski pravni okvir u delu koji se bavi saobraćajnim pitanjima, na sličan način je tretirao i osobe s hendikepom, s tim da će ovde primena biti malo kompleksnija zbog promenljivosti statusa trudnice. Zato se i predlaže uvođenje registra o nosećim ženama. Takva evidencija bi sadržala i bitne datume za trudnički status.

Potez ove partije može biti protumačen i kao populistički, posebno kada je praćen pomalo trivijalnim saopštenjem u kom se navodi da bi uvođenje nove oznake doprinelo tome da trudnice na preglede kod doktora stižu na vreme. Pride, ni privilegija nije od takvog značaja da bi se mogla smatrati podstrekačem nataliteta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.