PRIPAZITE! Sa ova četiri automobila lopovi najviše kradu katalizatore

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2020, 18:32

PRIPAZITE! Sa ova četiri automobila lopovi najviše kradu katalizatore

Katalizatori se kradu zbog retkih i vrednih metala od kojih se neki njihovi delovi izrađuju, budući da je jedan gram paladijuma 2019. godine vredeo više od grama zlata

Krađa prečišćivača izduvnih gasova, odnosno katalizatora, kod automobila sa motorima sa unutrašnjim sagoravanjem, sve je veći "biznis" koji se proteže od običnog "lopovluka" pa do organizivanog kriminala.

U Velikoj Britaniji, Nemačkoj, SAD... ali i u drugim zemljama sveta sveta, već nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godina unazad, beleži se porast ove vrste krađa, o čemu u rubrici Auto već pisali. Razlog ove, na prvi pogled, neobične vrste kriminala, leži u komponentama katalizatora koje se izrađuju od retkih i veoma vrednih metala, pre svega, paladijuma, ali i od rodijuma i platine.

Njihova cena je poslednjih godina u velikom porastu, pa je tako jedan gram paladijuma 2019. godine vredeo više od grama zlata. Plemeniti metali, izvađeni iz katalizatora, preprodaju se na crnom tržištu i kriminalcima donose velike zarade.

Statistike britanskih osiguravajućih društava pokaziju da je ove godine, tokom prolećnog "lok dauna", procenat krađa opao, ali je potom, od juna naovamo doživeo značajan porast, piše Daily Mail.

Na meti lopova u velikom procentu su automobili sa hibridnim pogonom, budući da njihovi katalizatri sadrže veće količine plemenitih metala od vozila sa "običnim" pogonom na fosilna goriva.

Statistke pokazuju da je najveći broj krađa katalizatora zabeležen kod četiri modela, a posebno je zanimljivo to što svi dolaze i pogona japanskih proizvođača.

Automobili sa kojih kriminalci u najvećem procentu skifaju katalizatore su: Honda Jazz, Toyota Prius, Toyota Auris i Lexus RX.

Podak se odnosi na modele svih godišta i svih generacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.