PONOVNO POKRETANJE AUTOMOBILA: Šta raditi ako dugo niste vozili?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 14:10

PONOVNO POKRETANJE AUTOMOBILA: Šta raditi ako dugo niste vozili?

Nekoliko dobrih saveta .

Jedan deo vozača nema potrebu za svakodnevnom upotrebom automobila. Često se dešava da ljudi, kada leti odu na odmor ili u zimskim mesecima manje voze, i ostave svoj automobil na parkingu, i ne voze ga nedeljama nekad čak i mesecima. Savetujemo vam nekoliko stvari, kako pri ponovnom startovanju vašeg automobila ne bi doživeli neprijatnost. Imajte na umu da mnogi delovi vozila ne podnose dugo stajanje.

Izvadite vaš akumulator, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ako ne planirate da vozite duži vremenski period. Takođe imajte na umu da akumulator ipak može malo da se isprazni zbog fenomena samopražnjenja koji se javlja kod olovnih akumulatora. Zbog toga savetujemo da predhodno testirate vaš akumulator pre samog vraćanja u vozilo.

Pri vraćanju akumulatora, moraćete ponovo da štelujete unapred podešene radio stanice, a u nekim automobilima ćete možda morati da ponovo programirate personalizovane memorijske funkcije povezane sa svakim tasterom. Za to vreme proverite da li svi instrumenti funkcionišu. Proverite farove, kočione lampe i indikatore.

Kada ponovo pokrenete automobil, proverite da li motor radi u praznom hodu. Zatim brzo pogledajte ispod automobila da vidite da li ima vlažnih ili masnih mrlja.Ako ih ima, to može ukazivati na curenje. Samo da biste bili sigurni, proverite nivoe motornog ulja i rashladne tečnosti.Pustite da se ulje zagreje i cirkuliše do svih različitih unutrašnjih pokretnih delova. Nakon šest meseci, neki delovi se možda više neće podmazati jer bi ulje otišlo u korito. Dobra sintetička ulja mogu bolje da se odupru gravitaciji, ali bez obzira na to, budite nežni sa motorom i ostavite ga da radi u praznom hodu nekoliko minuta pre vožnje.

Nakon što ponovo pokrenete automobil i polako ga vozite, možda ćete osetiti otežano kočenje.Ovo se dešava zato što kočione pločice vrše silu na diskove ili bubnjeve i postoji tendencija da se razvije površinska adhezija. Obično se kočnica otkoči u roku od nekoliko metara vožnje. Samo u vrlo retkim situacijama kočnice odbija da se otpusti. Ako se to dogodi, nećete imati drugog izbora osim da odnesete automobil u radionicu. Isto se može desiti između ploča kvačila i zamajca. Biće vam teško da uključite prvu brzinu. A kada uspete da prebacite na prvu, automobil bi mogao da krene napred čak i ako vam je pedala kvačil nije potpuno pritisnuta. Često će se ovo rešiti samo nakon nekoliko kilometara.

Svakako da se preporučuje korišćenje zaštitne cirade, ukoliko ne planirate da vozite duži vrmenski period. Konačno, ako je vaš automobil ostao pokriven sve vreme, bilo bi dobro da držite vrata i prtljažnik otvorenim neko vreme kako biste omogućili protok svežeg vazduha kroz unutrašnjost. Takodje bi bilo poželjno, da svog ljubimca odvezete u neku od autoperionica i dobro operete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.