POLICIJA POSTAVILA AI KAMERU: Evo koliko je prekršaja snimila za kratki vremenski period

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2023, 14:07

POLICIJA POSTAVILA AI KAMERU: Evo koliko je prekršaja snimila za kratki vremenski period

Kamera je snimila vozače koji ne nose pojaseve ili koriste mobilne telefone tokom vožnje.

Policija u engleskom okrugu Kornvol pokrenula je testiranje veštačke inteligencije u sistemima kamera za kontrolu saobraćaja, u nameri da detektuje prekršaje kao što su nepropisno korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje ili vožnja bez pojasa. Za svega 72 sata od instalacije kamere, zabeleženo je gotovo 300 prekršaja, a taj broj je narastao na 1000 nakon još pet dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Sistem kamere, koji je postavljen na glavnom putu A30 koji se proteže od Londona do jugozapadnog dela zemlje, razvila je tehnološka kompanija Acusensus. Kamera prati protok saobraćaja, snima jasne slike prolaznih vozila koristeći naprednu tehnologiju. Veštačka inteligencija zatim analizira slike, označavajući one koje prikazuju potencijalne prekršaje u saobraćaju.

Fotografije koje je označila veštačka inteligencija se zatim šalju osobi na pregled. Ako je prekršaj ispravno identifikovan, vozaču se šalje obaveštenje o upozorenju ili namera za gonjenje, zavisno od ozbiljnosti prekršaja.

Ovo nije prvi put da se sistemi veštačke inteligencije koriste za hvatanje prekršajaca. Kamere sa veštačkom inteligencijom su se već koristile za otkrivanje različitih prekršaja, uključujući javno pijanstvo ili pospanost vozača. Sistem Acusensus testiran je tokom protekle godine na više lokacija širom Engleske i Australije.

Adrijan Lisk, šef saobraćajne bezbednosti za policiju Devon i Kornvol, izrazio je razočaranje brojem vozača koji koriste telefone za volanom i ne nose pojaseve. - Koristimo ovu novu tehnologiju da bismo poslali jasnu poruku svakome ko nastavi da koristi telefon za volanom - rekao je Lisk.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.