Oprezno po snegu

Izvor: B92, 23.Jan.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno po snegu

Iako je lepo vreme za ovo doba godine, sprema se zahlađenje i uslovi za vožnju mogu se brzo promeniti. Snežne padavine, niske temperature i vlažni putevi tada predstavljaju opasnu kombinaciju za učesnike u saobraćaju. Podsećamo vas ne nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u vožnji zimi.

Vožnja u zimskim uslovima zahtevnija je od one u drugim godišnjim dobima. Neopreznost, manjak iskustva i preterana samouverenost mogu iznenada dovesti vozača i njegove saputnike u situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opasnu po život.

Na kolovozu koji je pokriven snegom ili je raskvašen od snežnih padavina, treba izbegavati nagle promene pravca. Nije preporučljivo ni oštro kočenje ili jako dodavanje gasa jer, takođe, negativno utiču na upravljivost vozila.

Kao i u vožnji po suvom, u ovom slučaju još je važnije držati odstojanje u odnosu na vozilo ispred vas, jer je zaustavni put na vlažnom zimskom kolovozu i putu pod snegom, znatno duži.

Čak iako vozimo nove automobile, opremljene sa ABS ili bilo kojim drugim sistemom koji doprinosi upravljivosti auta, ne smemo se opustiti i prepustiti kompjuteru da vodi brigu o svemu. Najviše, ipak, zavisi od nas koji smo za volanom.

U gradskim sredinama treba prilagoditi brzinu kretanja snežnim uslovima, kako zbog drugih učesnika u saobraćaju, tako i zbog pešaka, koji se vrlo lako mogu okliznuti i pasti ispred vašeg automobila.

U vožnji na putu izvan grada treba imati na umu da su zbog snežnih padavina i nagomilanog, očišćenog snega, kolovozne trake često sužene, što otežava mimoilaženje, a naročiti preticanje.

Preticanju drugog vozila, pogotovo ako je u pitanju kamion ili autobus, treba pristupiti oprezno, bez naglih promena pravca kretanja, a na preticanje se treba odlučiti samo ako je put ispred pregledan.

U suprotnom, lako se možete naći u neplaniranoj situaciji, u kojoj više nemate kontrolu nad vašim vozilom, što se dogodilo vozaču putničkog automobila sa snimka, koji je izbegao sudar sa kamionom samo zahvaljujući neverovatnoj sreći:

Na kraju, ako niste sigurni u svoje vozačko umeće ili ako vaš automobil nije adekvatno opremljen za zimske uslove, najbolje je ne kretati na put sopstvenim vozilom, već se opredeliti za neko drugo prevozno sredstvo ili odložiti putovanje.

Pogledajte kako je izbegnut još jedan sudar na klizavom putu?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.