Opasna povezivost: Hakeri u vožnji isključili motor i kočnice

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna povezivost: Hakeri u vožnji isključili motor i kočnice

Zamislite da neki zli kompjuterski stručnjak na drugom kraju svijeta hakira vaš automobil, isključi vam kočnice i skrene vozilo u suprotnu traku.

Zvuči vam kao naučna fantastika? To je postala realnost! Jer su automobili danas kompjuteri na točkovima spojeni na razne načine sa svijetom i zbog toga su podložni upadima hakera.

Na primjeru su to dokazala dva vrhunska stručnjaka za kompjutersku bezbjednost Kris Valasek i Čarli Miler kada su novinaru časopisa "Wired" >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iz udobnosti svoje sobe putem interneta upali u automobil za vrijeme vožnje, oglušili ga glasnom muzikom, onemogućili mu da vidi saobraćaj uključivši pranje vjetrobrana te mu na kraju nasred autoputa ugasili motor. I ne samo to, na parkingu su mu isključili kočnice i natjerali vozilo u jarak, a s obzirom na to da automobil ima mogućnost samostalnog parkiranja, s mjenjačem u hodu unazad preuzeli su kontrolu i nad upravljačem!

Omogućila im je to "rupa" u Chryslerovom Uconnect sistemu kroz koju su se, koristeći običan Android mobitel i laptop, spojili s čipom infotainment sistema i pomoću posebnog koda koji su razvili promijenili njegov firmware. Tako su mogli upravljati svim drugim fly-by-wire sistemima automobila uključujući kočnice, motor pa čak i upravljač. Da to nije problem samo jednog proizvođača već globalni, pokazao je i nedavni primjer upada u Connceted Drive (BMW) pomoću signala mobitela, a isti princip rada koristi General Motorsov OnStar, Toyotin Safety Conncet, Lexusov Enfrom, Fordov Sync, BMW-ov Assist, Mercedesov Mbrace, Citroenov eTouch…

Ipak, treba naglasiti da hakiranje automobila na ovom nivou zahtijeva puno uloženog novca i vremena i da to može izvesti samo nekolicina ljudi na svijetu koja ima potrebno znanje i resurse. Sa druge strane, zabrinjava činjenica da je danas automobil moguće hakirati s udaljenosti i da je to čak moguće napraviti na više automobila odjednom. Endi Dejvis iz Mančestera je koristeći jeftine elektronske komponente i laptop napravio malu digitalnu radio-stanicu (DAB). S obzirom na to da DAB signal u sebi nosi podatke, tekst i sliku koja se projicira na zaslonu radija, pomoću njega se takođe može upasti u infotainment sistem automobila, a odatle i suda drugo. "U zavisnosti od jačine odašiljača tako bi se moglo hakirati više automobila odjednom", tvrdi Dejis. Ne želimo ni pomisliti šta će tek biti kada na tržište dođu u potpunosti automatizirani automobili…

1. pojačali klima-uređaj na maksimum

2. postavili svoju sliku na središnji zaslon

3. promijenili stanicu i pojačali glazbu do maksimuma

4. uključili pranje vjetrobrana

5. promijenili vrijednosti na instrumetnoj ploči

6. ugasili motor u vožnji

7. preuzeli kontrolu na upravljanjem

8. isključili kočnice

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.