OVO VEROVATNO NISTE ZNALI: Čemu služi linija na spoljašnjem retrovizoru vašeg automobila?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 22:25

OVO VEROVATNO NISTE ZNALI: Čemu služi linija na spoljašnjem retrovizoru vašeg automobila?

Mnogi vozači ni ne pretpostavljaju.

Sigurno ste primetili isprekidanu liniju koja se nalazi na vašim spoljašnjim retrovizorima. Pozicionirana je na trećini ogledala i veoma je praktična.

Ova vrsta retrovizora s isprekidanom linijom naziva se retrovizor sa dvostrukom zakrivljenosti. Postoji tačkasta crta, a površina ogledala podeljena je u dve površine ogledala. Sad kad postoje dva ogledala, domet koji se može posmatrati pomoću ovog retrovizora, takođe je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << širi, a manja je i mrtva tačka vidljivosti vlasnika vozila u vožnji. Stoga, kada vlasnik automobila vozi, može promatrati dinamiku svih vozila iza sebe gledajući samo retrovizor, kako bi bio sigurniji u vožnji.

Osim šireg vidnog polja, ovaj retrovizor ima i funkciju sprečavanja zasljepljivanja. Svi znaju da se danas na kolovozu često koriste duga svetla, pa dok vozimo, vlasnik drugog automobila koristi duga svetla, to svetlo nama "udara" u retrovizor i time nam onemogućuje da jasno vidimo. Zato ova vrsta retrovizora može osigurati da vlasnik nije "pogođen" i jasno može da vidi kolovoz. Uloga ovog retrovizora je i dalje vrlo velika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.