OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Automobil koji vozite, pokazuje da li ste psihopata

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2023, 10:59

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Automobil koji vozite, pokazuje da li ste psihopata

Da li ste na listi?

Prvo što primetimo kod nekoga ko vozi uglavnom jeste marka automobila, a imamo običaj i da, na osnovu toga, generalizujemo nečiji karakter i da odmah krenemo da stvaramo određenu sliku o samom vozaču.

Sigurno ste čuli za izraz "vozi kao psihopata", a koji se veže za nekoga ko vozi bezobzirno i opasno po sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. Mogu li se te karakteristike povezati sa samim automobilom?

Britanska kompanija "Scrap >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Car Comparison" napravila je istraživanje pri kojem je 2.000 vozača polagalo test psihopatije. Iz tih rezultata su zatim mogli da izračunaju prosečnu stopu psihopatije za različite grupe vozača, kategorizovane prema marki, boji, vrsti goriva, ali i registracijskoj oznaci automobila koji voze.

Vozači za koje postoji najveća verovatnoća da su psihopate bili su vozači BMW-a, s prosečnom ocenom psihopatije 12,1 od 36. Zanimljivo, budući da vozači BMW-a već imaju većinom negativnu reputaciju na putevima.

Studija je otkrila da je prosečni rezultat na psihopatskom testu za sve vozače bio 6,6, tako da će vozači BMW-a verovatno pokazati znatno više psihopatskih osobina od proječnog vozača, s rezultatima gotovo dvostruko većim od proseka.

Nakon vozača BMW-a na drugom mestu prema istraživanju slede vozači Audija, koji su imali prosečnu ocenu psihopatije od 11,7, što znači da je verovatnije da će usvojiti osobine poput narcizma i patološkog laganja od ostalih.

Vozači Fiata (7,0), Mazde (6,4) i Honde (6,3) čine top pet “najpsihopatskjiih” vozača, svi s prosečnim ocenama većim od pet na testu.

Što se tiče onih s najmanje psihopatskih sklonosti, vozači Škode postigli su rezultate daleko ispod proseka. Imali su prosečnu ocjenu od samo 3,2 od 36, što sugeriše da oni koji voze Škodu verovatno neće pokazivati znakove klasičnih psihopatskih osobina, kao što su loše rasuđivanje ili impulsivnost, što ih potencijalno čini smirenijim vozačima na putu.

Rang lista

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.