OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE: Ostavljanje deteta i na 10 minuta u automobilu može biti fatalno

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 22:57

OVO NIKAKO NEMOJTE DA RADITE: Ostavljanje deteta i na 10 minuta u automobilu može biti fatalno

Moguće su velike posledice.

Zlatno je pravilo ne ostavljajte dete samo u automobilu. Ostavljanje u automobilu i na deset minuta na visokim temperaturama može biti kobno. Deca veoma često mogu doživeti toplotni udar, jer unutrašnja temperatura u automobilu može biti i do 20 stepeni iznad spoljašne, što za posledicu ima opekotine i oštećenje mozga.

- Velika je razlika između odojčeta i malo starijeg deteta. Simptomi su različiti. Dete od tri ili četiri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << žaliće se na glavobolju, lice mu je crveno, nije zainteresovano za igru, dok ćete kod odojčeta videti da je plačljivo, da nije raspoloženo, a pelena će biti manje teški, jer unose manje tečnosti, a zbog te neraspoloženosti dete prelazi u mir, san - objašnjava doktorka Dijana Koščica.

Ako se baš desi toplotni udar, odmah treba da se javite lekaru.

Treba ga napojiti vodom, raskomotiti, osvežiti hladnijom vodom i odmah se javiti lekaru. Roditelji sami kažu, da su samo na minut ostavili dete, ali to je neoprezno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.