OVO MORATE DA ZNATE: Kako izabrati NAJBOLJI paket za POMOĆ NA PUTU

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 17:51

OVO MORATE DA ZNATE: Kako izabrati NAJBOLJI paket za POMOĆ NA PUTU

Ponuda je velika i raznovrsna.

Pošto je veoma teško izabrati „najbolji“ paket pomoći na putu, naročito kada je inostranstvo u pitanju, daćemo savete kako da izbegnete uobičajene greške i na koje detalje da obratite posebnu pažnju. Naime, uslovi se toliko razlikuju da je bilo kakav vid direktnog poređenja bukvalno nemoguć. Zato obavezno stavite sve „na papir“. Zapišite sve najvažnije uslove i ograničenja kako biste mogli bar donekle da ih uporedite.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Takođe, neki u slučaju ozbiljnije saobraćajne nezgode nude šlepovanje iz inostranstva do kuće ili servisa u Srbiji bez obzira na kilometražu.

Uglavnom obuhvataju manju intervenciju koja ne zahteva specijalan alat ili kanal i ne traje duže od jednog sata. Na primer, zamena točka, osigurača, sijalice, ispražnjen akumulator, dostava goriva… Te popravke i intervencije su ograničene i novčano i „fizički“, a ponekad i vremenski, pa bi trebalo detaljno da proverite kakve popravke možete da očekujete.

Da li vlasnik automobila mora da bude prisutan? – uglavnom ne mora, ali proverite za svaki slučaj. Kod većine osiguravajućih kuća „pomoć na putu“ vezuje se za automobil, tako da nema veze ko ga vozi u trenutku kada dođe do problema.

Međutim, kod nekih „pomoć na putu“ važi samo ako se u vozilu nalaze vlasnik ILI članovi porodice – ali tu uglavnom spadaju samo supružnik i deca sa istom adresom prebivališta, ne i drugi članovi porodice u istom domaćinstvu.

Za teška vozila nema šlepa – ukoliko ste vlasnik nekog velikog SUV-a (džipa) čija je ukupna masa vozila i tereta preko 2.5 tone, može da vam se odbije šlepovanje u slučaju kvara ili udesa. Zato proverite i ovu stavku pre potpisivanja ugovora. Ova stavka nekim vozačima može da bude problematična, pošto su veći SUV-ovi uglavnom prilično teški, a kada se doda i teret, ta granica se veoma lako probija.

Isključivo ovlašćeni servis?! – u nekim slučajevima, kada se auto pokvari, transportuje se isključivo u ovlašćeni servis. Ovo je još jedan razlog da pažljivo pročitate ugovor i ukoliko postoji taj uslov, sami odlučite da li vam odgovara.

Koliko važi paket „pomoć na putu“? – važi 12 meseci, odnosno godinu dana. Međutim, to je samo vremensko ograničenje, a postoji i ograničenje u broju usluga koje možete da iskoristite. Na primer, jednom iskoristite šlepovanje u inostranstvu sa neograničenom kilometražom i više tu uslugu ne možete da koristite. Ili npr. imate jedno šlepovanje u inostranstvu do najbližeg servisa i to je to. Naglašavamo da ovi uslovi mogu da se razlikuju u velikoj meri – ne samo između kompanija koje pružaju ovu uslugu, već i između paketa koje nudi ista kompanija. Ako uplatite skuplji paket, dobijate bolju „pokrivenost“ raznih rizika.

Koliko puta mogu da iskoristim šlep službu ili popravku u inostranstvu? – to piše u ugovoru, tako da savetujemo da se potrudite i pročitate detaljno sve uslove.

Auto mora da bude na teritoriji Srbije kada se paket aktivira – kod mnogih postoji ova stavka i služi tome da spreči prevare, odnosno da se kupi ovaj paket pomoći na putu tek nakon što je auto pretrpeo neki ozbiljan kvar ili udes u inostranstvu.

  Smeštaj u hotelu, nastavak putovanja, rent a car – ako putujete sa porodicom, sigurno će vam veoma značiti pokrivanje troškova spavanja u hotelu dok se čeka da se auto popravi. Međutim, to nipošto ne znači da možete da uživate u luksuznom hotelu... Proverite koji iznos se priznaje kada je u pitanju pokrivanje troškova hotelskog smeštaja. Postoje tu i drugi uslovi – npr. koliko može da se ostane u hotelu.

Obezbeđivanje nastavka putovanja autobusom ili npr. vozom – bez obzira da li se vraćate kući ili idete tamo gde ste planirali da provedete odmor – opet nemojte da očekujete veliki luksuz. Posebna priča je rent a car, pošto tek tu postoje razna ograničenja. Stoga naglašavamo – paket pomoć na putu ne znači da možete bez ikakve brige da krenete na put, nadajući se da ćete u slučaju bilo kakvog problema biti smešteni u hotel, da će vam auto biti besplatno popravljen, da ćete dobiti rent a car auto, itd.

Pročitajte pažljivo sve uslove – poštedećete sebe raznih neprijatnosti i velikih troškova. Dokument sa svim uslovima možete da nađete na internet sajtu gotovo svake osiguravajuće kuće ili kompanije koja se bavi uslugama pomoći na putu. Ako vam nešto nije 100% jasno – pozovite osiguravajuću kuću, organizaciju ili kompaniju i pitajte detaljno šta konkretno i pod kojim uslovima određena usluga podrazumeva i koja ograničenja postoje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.